Spaanse vrouwenploeg houdt vast aan boycot, ondanks oproep nieuwe bondscoach
De speelsters van wereldkampioen Spanje blijven vasthouden aan hun boycot. In een verklaring laten ze maandagavond weten nog altijd niet uit te willen komen voor de nationale ploeg.
Aan het einde van de middag maakte de nieuwe bondscoach Montse Tomé haar eerste selectie bekend. Daarin zaten 15 van de 23 spelers uit de WK-selectie.
Eind vorige week hadden 39 speelsters (waaronder bijna de volledige WK-selectie) nog aangekondigd niet meer voor Spanje uit te komen, omdat de cultuur bij de bond in hun ogen onveranderd is. 20 van de 39 spelers behoren tot de selectie van Tomé.
Dinsdag om 11.30 uur worden de spelers verwacht op het nationale trainingscomplex. Vrijdag staat een wedstrijd tegen Zweden op het programma in de Nations League, vier dagen later is Zwitserland de volgende tegenstander. Via de Nations League kan de Spaanse ploeg zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar.
Boete van 30.000 euro
Als de spelers niet komen opdagen, riskeren ze een boete van 30.000 euro en het kwijtraken van hun spelerslicentie waardoor ze geen clubvoetbal in Spanje meer zouden kunnen spelen. Dat zijn sancties die mogelijk zijn volgens de Spaanse sportwet bij weigering om voor de nationale ploeg uit te komen.
In een verklaring schrijven de speelsters dat "onze standpunten van vrijdag 15 september nog steeds volledig geldig zijn" en "er is de laatste dagen niets veranderd waardoor onze situatie is gewijzigd". Het vertrek van bondsvoorzitter Luis Rubiales en bondscoach Jorge Vilda is voor de speelsters onvoldoende; ze eisen structurele veranderingen binnen de voetbalbond.
Tomé zou eigenlijk vorige week vrijdag worden gepresenteerd als nieuwe bondscoach, maar die persconferentie werd 20 minuten van tevoren geannuleerd wegens de aangekondigde boycot van de speelsters.
Maandagmiddag werd Tomé alsnog gepresenteerd tijdens een persconferentie. Ze vertelde dat er contact was geweest met enkele speelsters. Maar een aantal van de geselecteerde voetbalsters zegt pas via de media op de hoogte zijn gebracht van hun oproep.
Hermoso niet opgeroepen
Tomé koos er overigens voor om Jenni Hermoso - die ongewild de veelbesproken zoen van Rubiales kreeg - niet op te roepen. Daarmee leek ze de 33-jarige middenvelder in de luwte te willen houden na alle ophef van de laatste weken. "De beste manier om Jenni te beschermen is op deze manier. Maar we rekenen nog steeds op haar", zei Tomé.
De nieuwe bondscoach fungeerde vijf jaar als assistent onder de inmiddels ontslagen Vilda, die een slechte band had met veel speelsters. "Ik werk al vijf jaar met de ploeg samen, zij het in een andere rol. Ik heb altijd het vertrouwen van de speelsters gevoeld", zei de oud-middenvelder van Levante en Barcelona.
Hermoso reageerde via X. "De speelsters zijn er zeker van dat dit weer een strategie van verdeeldheid en manipulatie is om ons te intimideren en te bedreigen met juridische repercussies en economische sancties."
"Ik wil nogmaals mijn volledige steun betuigen aan mijn collega's die verrast zijn en gedwongen om te reageren op weer een ongelukkige situatie veroorzaakt door de mensen die beslissingen blijven nemen binnen de RFEF."
Juridische gevolgen
Behalve Hermoso stonden veel bekende speelsters wel op de lijst van Tomé voor de eerste wedstrijden na het gewonnen WK. Onder anderen Aitana Bonmatí (uitgeroepen tot beste speler op het WK), Alexia Putellas (tweevoudig wereldvoetballer van het jaar) en Olga Carmona (de maker van de winnende goal in de WK-finale) werden opgeroepen.
"Na alles wat er vandaag is gebeurd, zullen we de mogelijke juridische gevolgen bestuderen", melden de spelers in de verklaring, die door onder anderen Bonmatí en Putellas is gedeeld op sociale media.
"De Spaanse bond heeft ons op een lijst gezet terwijl we daar niet om gevraagd hebben. We betreuren het dat de bond ons in een situatie brengt die we zelf nooit hebben gewild."