De Spaanse voetbalsters
NOS VoetbalAangepast

Wereldkampioenen willen niet voor Spanje spelen, bekendmaking selectie uitgesteld

De 23 Spaanse speelsters die vorige maand bij het WK in Australië en Nieuw-Zeeland de wereldtitel veroverden, hebben laten weten dat zij voorlopig niet beschikbaar zijn voor het nationale team. Achttien andere speelsters hebben zich ook bij deze groep gevoegd.

Dat levert Montserrat Tomé, de nieuwe bondscoach van de Spaanse voetbalsters, meteen een lastige situatie op.

De oud-speelster van FC Barcelona zou vrijdagmiddag haar selectie bekendmaken voor de Nations League-wedstrijden tegen Zweden en Zwitserland van later deze maand. Maar twintig minuten voor de geplande persconferentie stelde de Spaanse bond die persconferentie uit naar een nog te bepalen moment.

In een brief, gericht aan de Spaanse voetbalbond, noemen de speelsters de onveranderde cultuur bij de bond als belangrijkste reden dat zij niet meer voor het nationale elftal uit willen komen. Sinds de affaire rond de ongewenste kus van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales aan speelster Jennifer Hermoso rommelt het binnen de Spaanse ploeg.

De spelersgroep liet eind augustus al weten dat het niet meer in actie zou komen totdat Rubiales uit zijn functie werd gezet. Dat gebeurde, en ook bondscoach Jorge Vilda verdween van het toneel.

Te weinig veranderingen

De bond stelde vervolgens met Tomé, een voormalig assistent van Vilda, de eerste vrouwelijke bondscoach van de Spaanse vrouwenteam aan. Maar dat vinden de speelsters (voorlopig) niet genoeg. Volgens hen zijn er te weinig structurele veranderingen doorgevoerd en zijn er nog te veel mensen werkzaam bij de bond die het oude beleid bepaalden.

Middenvelder Alexia Putellas, tweevoudig winnares van de Ballon d'Or, sprak namens het team. "We willen verandering, zodat geen vrouw, binnen of buiten het voetbal, ooit minachtende, respectloze of situaties van misbruik hoeft mee te maken. We hebben consensus, moed en leiderschap nodig. Alsjeblieft. Dit is waarom we niet hier zullen stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl