Jorge Vilda
NOS VoetbalAangepast

Spaanse bond ontslaat bondscoach Vilda, stelt assistent als opvolger aan en biedt excuses aan

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft bondscoach Jorge Vilda van het vrouwenelftal ontslagen. Montse Tomé wordt zijn opvolger en gaat als eerste vrouw de functie bekleden. De oud-voetbalster was assistent van Vilda.

Daarnaast excuseerde de bond zich in een brief voor het gedrag van de geschorste voorzitter Luis Rubiales, die na de WK-finale over de schreef ging door speelster Jenni Hermoso een kus op de mond te geven.

Montse Tomé (links) tijdens een training

"De schade die is toegebracht aan het Spaanse voetbal, de Spaanse sport, de Spaanse samenleving en de waarden van voetbal en sport in het algemeen zijn enorm", schreef interim-voorzitter Pedro Rocha namens de RFEF. "De RFEF wil haar diepste spijt betuigen voor wat er is gebeurd."

In de brief zegt Rocha zich te "schamen" voor Rubiales' acties, die momenteel geschorst is door de FIFA.

Jorge Vilda en Luis Rubiales komen in Spanje aan met de wereldbeker

De 42-jarige Vilda werd zestien dagen geleden wereldkampioen met Spanje. Sindsdien is het onrustig bij de bond vanwege de kus van Rubiales op de mond van Hermoso tijdens de prijsuitreiking. Volgens Rubiales was de kus na wederzijdse toestemming. Hermoso ontkent dat.

RFEF dankt Vilda voor "buitengewone sportieve erfenis"

Vilda wordt beschouwd als bondgenoot van Rubiales. In het RFEF-statement over het ontslag wordt geen reden gegeven en worden Hermoso, Rubiales en de kus niet genoemd. De RFEF dankt Vilda voor zijn "buitengewone sportieve erfenis".

De reden voor het ontslag van Vilda is volgens Spaanse media dat Vilda Hermoso onder druk zou hebben gezet om te verschijnen in een video, waarin Rubiales zijn verontschuldigingen aanbiedt voor de ontstane commotie na de kus. Er was niks aan de hand, had de boodschap van die video moeten zijn.

Bondsvoorzitter Spanje kust speelster Hermoso op mond bij WK-huldiging

Vilda was al sinds 2015 bondscoach van de Spaanse vrouwen. Hij had nog een contract tot 2024. Rubiales had na het WK aangekondigd dat te verlengen en dat de trainer een verviervoudiging van zijn salaris zou krijgen.

De bondscoach wordt al veel langer bekritiseerd. Vorig jaar gaven vijftien speelsters per brief te kennen niet mee te willen naar het WK, uit onvrede over zijn manier van leidinggeven. Zo zou hij op tactisch gebied niet begaafd genoeg zijn en zou het niveau van de trainingen ontoereikend zijn.

De speelsters beschuldigden hem bovendien van het hanteren van eigenaardige regels. Hun hotelkamers mochten niet op slot, gaven de speelsters bijvoorbeeld aan, en hun tassen werden gecontroleerd.

Winkels: 'Vertrek Vilda eerste teken dat er schoon schip wordt gemaakt'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl