Oranje-bedwinger Spanje naar WK-finale; Paralluelo ook belangrijk tegen Zweden

Bekijk de samenvatting van Spanje - Zweden

De Spaanse voetbalsters blijven op het WK geschiedenis schrijven. Met een 2-1 zege op Zweden hebben de Spanjaarden voor het eerst de finale van een groot toernooi bereikt. Voorheen kwamen ze nooit voorbij de kwartfinales van een EK en de achtste finales van een WK.

De drie doelpunten in Auckland in de eerste halve finale vielen allemaal in een wervelende slotfase. Salma Paralluelo, die in de kwartfinales met een goal in de verlenging verantwoordelijk was voor de uitschakeling van Nederland, was met haar dreigende spel en een doelpunt opnieuw belangrijk voor Spanje.

Spanje neemt het zondag (12.00 uur Nederlandse tijd) op tegen gastland Australië of Engeland. Die twee landen maken morgen om 12.00 uur Nederlandse tijd uit wie de andere finalist wordt.

Voor Zweden zit het toernooi er nog niet op, want het speelt op zaterdag (10.00 uur Nederlandse tijd) nog om de derde plek.

In de eerste helft combineerde Spanje er lustig op los tegen het afwachtende Zweden. Dat leidde tot meerdere hachelijke momenten voor het Zweedse doel, maar niet tot grote kansen.

Het was uiteindelijk het loerende Zweden dat in de eerste helft de grootste kans creëerde. Vlak voor de pauze verdedigde Spanje slecht uit en kwam de bal voor de voeten van Fridolina Rolfö. Haar schot werd gekeerd door Spanje-doelvrouw Cata Coll.

In de tweede helft kroop Zweden uit de schulp. Daardoor ontstonden er meer ruimtes op het veld en ontspon zich een op en neer golvende wedstrijd.

Paralluelo belangrijk

De Spaanse bondscoach Jorge Vilda bracht een klein kwartier na rust Paralluelo in voor sterspeelster Alèxia Putellas. Een gouden zet.

Het 19-jarige talent van FC Barcelona zorgde voor stootkracht bij Spanje, daar ontbeerde het tot dan toe aan. Zo wist ze de bal in de 70ste minuut vanaf de achterlijn knap terug te leggen op Redondo, die vervolgens vanuit zittende positie tegen het zijnet werkte.

In de 81ste minuut was Paralluelo zelf succesvol het eindstation. Een afvallende bal werd van dichtbij goed binnengeschoten.

Het bleek de aanzet tot een zeer vermakelijke slotfase, want zeven minuten later zorgde Rebecka Blomqvist voor de Zweedse gelijkmaker. De Zweden gingen wat opportunistischer spelen en de bal werd in het stafschopgebied gepompt. Daar belandde die voor de voeten van Blomqvist, zij kon vrij inschieten.

Lang kon Zweden niet genieten van de goal, want Olga Carmona bezorgde Spanje een minuut later een nieuwe voorsprong. Zij schoot van afstand via de onderkant van de lat raak. De Zweedse keeper Musovic zag er niet goed uit.

De Zweden waren na deze goal niet meer bij machte om voor de tweede keer een gelijkmaker te forceren en dus duurt het Spaanse sprookje nog even voort.