Spaanse voetbalsters
NOS Voetbal

Boycot Spaanse voetbalsters ten einde na onderhandelingen tot vroeg in de ochtend

De Spaanse voetbalsters hebben besloten hun boycot te beëindigen, nadat de voetbalfederatie van het land (RFEF) had gezegd dat het "onmiddellijke en diepgaande veranderingen" in de structuur ervan zou doorvoeren.

Dat gebeurde na onderhandelingen die ruim zeven uur duurden en pas vroeg in de ochtend, om 5.00 uur, klaar waren. Daarbij waren de speelsters en vertegenwoordigers van de RFEF, de Nationale Sportraad (CSD) en de damesspelersvakbond FUTPRO betrokken.

"De speelsters hebben hun bezorgdheid geuit over de noodzaak van diepgaande veranderingen", vertelde CSD-president Victor Francos. "Er zal een gezamenlijke commissie worden opgericht tussen RFEF, CSD en speelsters om de overeenkomsten, die morgen zullen worden ondertekend, op te volgen."

Na urenlange onderhandelingen stond Francos de pers te woord:

Spaanse speelsters beëindigen boycot na beloftes van voetbalbond

Sinds de affaire rond de ongewenste kus van de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales aan speelster Jennifer Hermoso, bij de uitreiking van de gouden WK-medailles, rommelde het flink binnen de Spaanse ploeg.

De spelersgroep liet eind augustus al weten niet meer in actie te willen komen totdat Rubiales uit zijn functie werd gezet. Dat gebeurde, en ook bondscoach Jorge Vilda verdween van het toneel.

Eind vorige week hadden 39 speelsters (waaronder bijna de volledige WK-selectie) aangekondigd nog altijd niet voor Spanje uit te willen komen, omdat de cultuur bij de bond in hun ogen onveranderd was.

Twee speelsters niet aanwezig

Twintig speelsters die zeiden dat ze het team boycotten, werden opgeroepen door de nieuwe coach Montse Tome. En hoewel ze zich dinsdag allemaal meldden voor de training, besloten er twee de ploeg te verlaten om "persoonlijke redenen". Volgens Spaanse media gaat het om verdediger Mapi León en middenvelder Patri Guijarro.

De Spaanse ploeg bereidt zich voor op Nations League-wedstrijden tegen Zweden (vrijdag) en Zwitserland (volgende week dinsdag).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl