NOS Nieuws

Serviërs leveren ruim 100.000 illegale wapens in, protest tegen geweld

Serviërs hebben ruim 108.000 illegale wapens ingeleverd, nadat bij schietpartijen in mei zeker zeventien mensen om het leven waren gekomen.

De overheid had opgeroepen de wapens in te leveren. Tot afgelopen middernacht kon dat straffeloos. Eerder werd een deadline al verschoven.

Volgens de politie gaat het om ruim 82.000 pistolen, zo'n 26.500 explosieven, waaronder mijnen, en daarnaast 4,2 miljoen kogels, meldt het Servische persbureau Tanjug. Een paar dagen na de oproep waren er bijna 6000 illegale wapens ingeleverd, begin juni zo'n 40.000.

In onder meer de hoofdstad Belgrado gingen vandaag tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen wat zij een gewelddadig klimaat noemen dat wordt gepromoot door pro-regeringsmedia, schrijft het Duitse persbureau DPA.

Scholier

Linkse en liberale oppositiepartijen en burgerbewegingen hadden tot de protesten opgeroepen. De woede is ook gericht tegen president Vucic en zijn regering. Die worden ervan beschuldigd het gewelddadige klimaat niet te hebben voorkomen.

Begin mei schoot een 13-jarige scholier in Belgrado acht kinderen en een bewaker dood. Een dag later werden zeker acht mensen doodgeschoten ten zuiden van de hoofdstad.

Na de schietpartijen, die niet aan elkaar gerelateerd zijn, gingen ook tienduizenden mensen de straat op. Daarop trad de minister van Onderwijs af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl