Demonstranten blokkeren een snelweg bij Belgrado
NOS Nieuws

Opnieuw grote demonstratie tegen geweld in Servië na massaschietpartijen

Opnieuw hebben in de Servische hoofdstad Belgrado tienduizenden mensen geprotesteerd tegen geweld. Ook afgelopen maandag gingen demonstranten de straat op nadat twee schietpartijen vorige week in totaal zeventien levens eisten.

De betogers eisen onder meer dat er een beperking van gewelddadige beelden in de media komt. Ook eist een deel van de mensen het aftreden van ministers. Zondag trad de minister van Onderwijs al af, maar de demonstranten willen dat er meer opstappen.

Een groep blokkeerde in de hoofdstad onder meer een grote straat en een verkeersknooppunt. Ook liepen actievoerders over een brug en droegen ze een spandoek met daarop "Servië tegen geweld".

Week na dodelijke schietpartijen gaan Serviërs de straat op: 'Samenleving moet veranderen'

De twee bloedige schietpartijen schokten het land vorige week. Een 13-jarige leerling doodde bij een aanslag op een basisschool acht kinderen en een bewaker. Een dag later kwamen acht mensen om het leven bij een schietpartij na een ruzie op een schoolplein in een dorp ten zuiden van de hoofdstad.

In het land heerst bij de oppositiepartijen al langer onvrede over president Vucic en zijn partij SNS. Zij beschuldigen hem en zijn partij van autocratie, het onderdrukken van de media, geweld tegen politieke tegenstanders, corruptie en banden met de georganiseerde misdaad.

Vucic weerspreekt de beschuldigingen en beschuldigde de oppositie vandaag van "het spelen met de emoties van mensen". Hij riep zijn aanhangers op om 26 mei een groot tegenprotest te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl