Een gewapende politieman in Dubona, niet ver van Mladenovac
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw moordpartij in Servië, verdachte aangehouden na klopjacht

Bij een aanslag ten zuiden van de Servische hoofdstad Belgrado zijn zeker acht mensen doodgeschoten. Veertien mensen raakten gewond. Na een urenlange klopjacht is vanochtend een verdachte aangehouden in de stad Kragujevac, zo'n 60 kilometer van waar de schietpartij plaatsvond.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de massamoord een terreurdaad. Het is de tweede schietpartij met veel doden in het land in nog geen twee dagen tijd.

Volgens Servische media was een 21-jarige man gisteren betrokken bij een ruzie op een schoolplein. Hij zou vervolgens zijn teruggekomen met een kalasjnikov en daar op mensen hebben geschoten. Daarna reed hij langs drie dorpen bij de stad Mladenovac en opende het vuur op willekeurige mensen.

Verder melden Servische media dat in het huis van de verdachte meerdere wapens zijn gevonden. Hij zou ook al een strafblad hebben vanwege het overtreden van de wapenwet.

Weinig moordpartijen

Woensdag schoot een jongen van 13 op zijn school acht medeleerlingen en een bewaker dood. Naar aanleiding daarvan nam de regering enkele maatregelen, zoals het verlagen van de leeftijd waarop geweldplegers kunnen worden vervolgd van 14 naar 12 jaar.

Hoewel er veel illegale wapens in het land in omloop zijn vanwege de oorlogen in de jaren 90, komen schietpartijen met veel doden zelden voor. De aanslag van afgelopen woensdag was de eerste massale schietpartij op een school in de geschiedenis van het land.

Nieuwe strenge maatregelen

President Aleksandar Vucic kondigde vanochtend een nog strengere aanpak van wapenbezit aan. Alle mensen met een vuurwapen, ook jachtwapens, worden elk half jaar gescreend. Ook wil hij dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen worden uitgegeven.

Verder kondigde Vucic aan 250 miljoen euro uit te trekken zodat er op elke school een politieagent kan zijn, voor in elk geval de komende twee jaar. Verder benoemde hij het verhogen van straffen voor mensen die wapenwetten overtreden. Voor bezit van een illegaal wapen gaat de maximumcelstraf omhoog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl