Nabestaanden vangen elkaar op bij de school
NOS NieuwsAangepast

Leerling (13) met 'dodenlijst' schiet acht kinderen dood op school Belgrado

Bij een aanslag op een basisschool in de Servische hoofdstad Belgrado zijn acht kinderen en een bewaker gedood. Een 13-jarige jongen, een leerling van de school, is opgepakt.

De vermoedelijke schutter is geïdentificeerd als Kosta Kecmanovic. Volgens de autoriteiten opende hij vanochtend het vuur op de Vladislav Ribnikar-school in het centrum van de stad.

'Dodenlijst'

Vooraf had de verdachte tekeningen van de lokalen gemaakt, zo maakte de politie vanmiddag bekend op een persconferentie. Ook zou de 13-jarige een lijst gemaakt hebben van welke kinderen hij wilde doden.

Het motief voor de aanslag wordt onderzocht. Er is een geval bekend van geweld tussen de verdachte en een medeleerling, zei de minister van Onderwijs in antwoord op vragen van journalisten.

Vader wel strafrechtelijk vervolgd

De verdachte is nog te jong voor strafrechtelijke vervolging, meldt het Servische Openbaar Ministerie. Er is wel een zaak tegen de aangehouden vader in de maak, van wie het gebruikte vuurwapen zou zijn geweest. De man wordt verdacht van het ernstig in gevaar brengen van de openbare veiligheid.

Een bewaker van de school die de jongen probeerde te stoppen, werd gedood. Acht leerlingen kwamen om het leven bij de aanslag. Zes kinderen en een leraar raakten gewond. Een meisje verkeert in kritieke toestand, de leraar en vier andere kinderen worden volgens Servische media geopereerd in het ziekenhuis.

De leeftijd van de slachtoffers is nog onbekend. Op Servische basisscholen zijn de leerlingen meestal tussen de 6 en 15 jaar oud.

'Ik ging op twee vrienden liggen'

Volgens getuigen was de jongen de geschiedenisklas in gelopen en had hij het vuur geopend op de leraar. "Hij begon willekeurig te schieten en had twee patronen in zijn hand", verklaart een meisje tegenover de Servische nieuwszender Nova.rs. "Ik ging boven op twee vrienden liggen, zodat hij zou denken dat ik dood was."

Een andere ooggetuige beschrijft hoe zij de jongen onafgebroken hoorde schieten:

Tiener schiet acht kinderen en bewaker dood op Servische school: 'Het was vreselijk'

Alle basisscholen in de hoofdstad hebben de rest van de dag de lessen geannuleerd. Er zijn drie dagen van rouw afgekondigd.

Schietpartijen, laat staan op basisscholen, zijn zeldzaam in het land vanwege de strenge wapenwetgeving. Maar er zijn veel illegale wapens in omloop na de oorlogen waarbij het land in de jaren 90 was betrokken. Servië staat in de top-3 van landen met de meeste vuurwapens per inwoner, meldt nieuwszender N1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl