Betogers in de regen bij het Servische parlement in Belgrado
NOS Nieuws

Tienduizenden Serviërs betogen in de regen tegen president Vucic

Tienduizenden demonstranten hebben in Belgrado de wind en regen getrotseerd voor een protest tegen de Servische regering. Aanleiding zijn de schietpartijen in het land waarbij deze maand in totaal achttien mensen om het leven kwamen. De betogers eisen het aftreden van president Vucic, zijn minister van Binnenlandse Zaken en de directeur van de inlichtingendienst.

De betoging was georganiseerd door de oppositie. Die wijt de schietpartijen deels aan een cultuur van geweld in de samenleving waartegen de autoriteiten volgens hen te weinig doen. Zo wordt niet opgetreden tegen media die geweld aanmoedigen, zegt de oppositie.

De menigte verzamelde zich bij het parlement en bij het gebouw van de Servische staatstelevisie. Ze verwijten president Vucic dat hij een te stevige greep op de media heeft en geen alternatieve geluiden toestaat. Demonstranten riepen dat Vucic moet aftreden. Velen droegen buttons met de Servische woorden voor 'gier' en 'hyena', kwalificaties waarvoor zijzelf door regeringswoordvoerders zijn uitgemaakt.

De tienduizenden paraplu's van demonstranten zorgen voor bijzondere beelden:

Massale demonstratie in Belgrado tegen de regering

Het was het vierde grote protest naar aanleiding van de schietpartijen in vier weken. Ook bij die eerdere betogingen gingen er tienduizenden mensen de straat op.

De massale demonstratie van vandaag volgt op een andere grote betoging gisteren van aanhangers van de president. Die waren met bussen naar Belgrado gegaan vanuit heel Servië en Kosovo, Montenegro, Bosnië en Noord-Macedonië.

Vucic heeft de oppositie ervan beschuldigd de protesten te organiseren voor eigen politiek gewin. Vandaag stapte hij op als leider van zijn populistische partij SNS om zich te richten op het opzetten van een bredere politieke beweging. De leiding over de SNS laat hij over aan de minister van Defensie. Volgens zijn tegenstanders leiden de verschuivingen niet tot wezenlijke verandering.

Wapenbezit

Hoewel er veel illegale wapens in Servië in omloop zijn, komen massale schietpartijen zelden voor. Die van begin deze maand waren de eerste schietpartijen met veel doden in vele jaren.

Bij de eerste schietpartij, op 3 mei, bracht een 13-jarige jongen negen leerlingen en een bewaker om het leven op een school in Belgrado. Een dag later schoot een 21-jarige man acht mensen dood ten zuiden van de hoofdstad. De regering reageerde daarop met maatregelen tegen wapenbezit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl