NOS Wielrennen

Denz boekt tweede dagzege in regenachtige Giro-etappe, Armirail pakt het roze

Thomas verliest roze aan Armirail in Giro, Denz boekt tweede dagzege

Nico Denz heeft na de twaalfde ook de veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 29-jarige Duitser van BORA-hansgrohe sloeg toe in de sprint van een kopgroep. De Canadees Derek Gee van Israel-Premier Tech werd tweede, voor de derde keer deze Giro.

Denz stak al vroeg zijn handen omhoog, maar kwam goed weg en pakte de ritwinst met miniem verschil. Met Denz was ook Bruno Armirail de gelukkigste man van de dag. De Fransman profiteerde van de snipperdag van de favorieten en nam de roze trui over van Geraint Thomas.

Het bewijs: Denz wint de veertiende etappe

Na de ingekorte rit van vrijdag moesten de renners vandaag 194 kilometer afleggen van het Zwitserse Sierre naar het Italiaanse Cassano Magnago. Met een goeddeels vlak parkoers was de kans op een vluchtgroep groot. De enige hindernis doemde na ongeveer 35 kilometer op, de Simplonpas, of Passo del Sempione in het Italiaans.

Een kopgroep van 29 renners, inclusief Bauke Mollema (Trek), begon aan die beklimming met meerdere minuten voorsprong op het peloton. Het was koud en nat, dus de regenjasjes gingen aan. Davide Bais kwam als eerste boven en de Italiaan van Eolo nam daarmee de bergtrui over van Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Vier vluchters over

Omdat niemand met topsprinter Fernando Gaviria naar de streep wilde rijden, regende het demarrages. Terwijl de voorsprong op het peloton groeide, slonk de kopgroep naar vier, met Toms Skujins (Trek), Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Laurenz Rex (Intermarché-Circus-Wanty) en Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) als overlevers in de kou.

  • EPA
    Waterballet in etappe 14
  • AFP
  • Reuters
    Nico Denz

Voor Armirail (Groupama-FDJ), op 18.37 achterstand van rozetruidrager Thomas (Ineos) de best geklasseerde vluchter op de 23ste plaats, verliep de koers volgens een droomscenario. De favorieten hadden in het peloton een extra rustdag en met ruim 6 kilometer te gaan, had de Fransman de roze trui virtueel in handen.

Roze beloning voor Armirail

Rex haakte voorin af en in de slotkilometers kwamen ook de de drie koplopers in beeld bij onder anderen Denz en Gee. Voorin stokte het tempo even en op 300 meter van de finish hadden de achtervolgers de leiders te pakken. Denz juichte al vroeg, slaat Gee daarbij per ongeluk in het gezicht, maar juichte niet té vroeg.

Armirail werd op 0.53 vijftiende en daarna was het wachten op de binnenkomst van Thomas. Na ruim twintig minuten passeerde Thomas met de meute de meet en mocht ook de Fransman het podium beklimmen, in het roze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl