NOS Wielrennen

Rubio wint ingekorte dertiende etappe in Giro

Rubio wint drastisch ingekorte Giro-etappe

Einer Rubio heeft de drastisch ingekorte dertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit was vanwege de extreme weersomstandigheden ingekort naar slechts 75 kilometer.

De Colombiaan Rubio was de sterkste van een kopgroep die al direct na de start was ontstaan, bij de beklimming van de loodzware Croix de Coeur.

Die berg van de eerste categorie - 15,4 kilometer lang à 8,8 procent - hadden de renners eigenlijk pas na zo'n 120 van de geplande 199 kilometer moeten tegenkomen.

De etappe was dinsdag al met zo'n acht kilometer ingekort, omdat er sneeuw lag bij de Grote Sint-Bernhardpas bij de grens met Zwitserland.

Het profiel van ingekorte dertiende etappe

Vijf renners gingen ervandoor: Jefferson Cepeda, Valentin Paret-Peintre, Thibaut Pinot, Derek Gee en Rubio. Achter hen werd het peloton door de Ineos-ploeg van rozetruidrager Geraint Thomas naar boven geloodst.

De afzink van die klim werd vooraf door het slechte en gladde wegdek gevreesd. Uiterst behoedzaam gingen de renners naar beneden, waardoor er geen ongelukken gebeurden.

Geruzie in kopgroep

In de vallei naar de slotklim toe, zakte de sfeer in de kopgroep tot een dieptepunt. Rubio werkte nauwelijks mee en Cepeda maakte zich geheel onmogelijk door helemaal niet op kop te rijden.

Pinot wond zich buitengewoon op en viel op de slotklim continu aan, alleen maar om Cepeda te lossen. De Ecuadoraan was taai en sloot steeds weer aan en Rubio sloop mee.

Thibaut Pinot, Einer Rubio en Jefferson Cepeda zorgde voor veel amusement in de kopgroep

De ruzie liep zo hoog op, dat Cepeda uit angst voor de boze Fransman leek te demarreren. In de spurt ging de derde hond er met het been vandoor.

Thomas behoudt roze

In de groep met de favorieten gebeurde er ondertussen weinig. Alleen Hugh Carthy sprong op zes kilometer van de meet weg, maar de winst bedroeg uiteindelijk maar een paar seconden.

Thomas plaatste op het laatste stuk nog een versnelling en kwam zij aan zij met Roglic over de finish. Thomas blijft de leider in het algemeen klassement met twee seconden voorsprong op Roglic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl