NOS Wielrennen

Vluchter Cort wint barre Giro-etappe, Vlasov een van de vele opgevers

Beestenweer in tiende Giro-etappe: peloton komt te laat, vluchter Cort wint

Magnus Cort heeft de tiende rit in de Ronde van Italië gewonnen. In de kletsnatte, koude etappe wist de Deen met zijn twee medevluchters uit de greep van het uitgedunde peloton te blijven. In de sprint rekende de renner van EF Education-EasyPost af met Derek Gee en Alessandro De Marchi.

De sprint in het peloton werd 51 seconden later gewonnen door Mads Pedersen, maar toen stond zijn landgenoot al te juichen.

Geraint Thomas, die na het vertrek van Remco Evenepoel vandaag voor het eerst de roze leiderstrui aan mocht trekken, kwam niet in de problemen.

Beestenweer

Voor het vertrek werd er gesproken over het inkorten van de 196 kilometer lange rit, maar de organisatie besloot om de geplande etappe tussen Scandiano en Viareggio ondanks het beestenweer niet aan te passen.

De 154 overgebleven renners konden zich dus opmaken voor een zware werkdag. Veel renners kampten met een koutje en die hadden het zwaar in de koers. De regen kwam met bakken uit de hemel en de weg liep direct omhoog. Op de enige klim van de tweede categorie was het zo'n 4 graden.

Naast Evenepoel stapten onder anderen Nederlander Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck), tijdritspecialist Stefan Küng (FDJ) en Domenico Pozzovivo, kopman van Israel-Premier Tech, niet meer op na de rustdag van gisteren.

Opgave Vlasov

Ook tijdens de etappe regende het opgaves. Aleksandr Vlasov (Bora), die zesde stond in het klassement, voelde zich te ziek om verder te gaan.

Martijn Tusveld gaf er ook de brui aan. De Nederlander van DSM kwam in de tweede etappe hard ten val en zijn opgelopen schaafwonden braken hem in de regenachtige rit definitief op.

Het was een van mijn zwaarste dagen ooit op de fiets.

Magnus Cort na zijn ritzege

Gee (Israel-Premier Tech), De Marchi (Jayco AlUla), Cort (EF) en Davide Bais (Eolo) vormden de vlucht van de dag. Op de Passo delle Radici (2e categorie), de enige klim van de dag, pakte Bais de meeste bergpunten.

De Italiaanse drager van de blauwe trui liep zo achttien punten uit op Thibaut Pinot in het bergklassement. Nadat zijn klus geklaard was, liet Bais zich weer terugzakken.

Davide Bais

Het peloton was op de klim uitgedund, maar vervolgens konden veel renners weer aansluiten. Jay Vine slaagde daar niet meer in. De schaduwkopman van UAE was gevallen en verloor ruim 11 minuten, net als Bauke Mollema, die het peloton al vroeg in de etappe had laten gaan.

Sprinters Pedersen en Mark Cavendish zaten nog wel in het peloton, maar hun ploegen Trek en Astana hadden niet genoeg mankracht meer om de vroege vluchters terug te pakken.

Trilogie compleet

Gee demarreerde op 1,5 kilometer van de streep, maar Cort dichtte het gat en was daarna de snelste in de sprint. "Het was een van mijn zwaarste dagen ooit op de fiets", vertelde Cort na zijn overwinning.

De 30-jarige Deen had al twee zeges in de Tour en zes overwinningen in de Vuelta achter zijn naam, maar in de Giro d'Italia won hij tot vandaag nog nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl