NOS WielrennenAangepast

Evenepoel verlaat Giro: ploeg neemt 'geen enkel risico' na positieve coronatest

Remco Evenepoel gaat dinsdag niet meer van start in de negende etappe van de Giro d'Italia. De Belgische wereldkampioen en favoriet voor de eindzege heeft corona opgelopen.

"Je weet nooit wat er onderhuids gebeurt. Het is geen job van negen tot vijf. Geen enkel risico", liet ploegleider Patrick Lefevere weten op Twitter.

De 23-jarige kopman van wielerformatie Soudal had in de achtste etappe juist de roze trui weer in handen gekregen. Wel was de tijdwinst van Evenepoel in de tijdrit minder dan vooraf alom werd verwacht. Maandag heeft het peloton een rustdag.

'Met pijn in het hart'

Evenepoel maakte het nieuws op zijn Twitter-account bekend. "Met pijn in het hart moet ik vertellen dat ik de Giro verlaat. Na een routinetest bleek ik positief te zijn op covid. Ik ben nog altijd trots op mijn twee ritzeges en vier roze truien."

De persvoorlichter van zijn ploeg bevestigde maandag dat het om een standaardtest ging bij Evenepoel. "We doen dat altijd, het is niet dat we getest hebben omdat er sprake was van symptomen. Die waren er niet."

De ploegarts kende volgens de woordvoerder ook geen twijfels. "We denken dat dit het beste is voor iedereen in onze ploeg en in deze koers."

Thomas nieuwe leider

Door het afhaken van Evenepoel is de Brit Geraint Thomas van de Ineos-ploeg de nieuwe leider in het algemeen klassement. Thymen Arensman is in het algemeen klassement de beste Nederlander (en ploeggenoot van Thomas) en schuift op van de dertiende naar de twaalfde plaats.

Naast Evenepoel verliet zondag ook Rigoberto Uran de Giro na een positieve coronatest. Eerder in de grote Italiaanse ronde hadden Filippo Ganna, Giovanni Aleotti en Nicola Conci dat al gedaan.

Bij Jumbo-Visma haakten nog voor de openingstijdrit van de 106de editie van de Giro d'Italia Robert Gesink en Tobias Foss al af wegens een coronabesmetting en kon vervolgens om dezelfde reden ook vervanger Jos van Emden niet van start gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl