NOS Wielrennen

Healy bekroont solo met ritzege in Giro, Roglic kraakt Evenepoel op slotklim

Healy maakt favorietenrol waar in 'muurtjesrit' in Giro, Evenepoel geeft seconden prijs

Ben Healy heeft de achtste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Ier bekroonde een indrukwekkende solo van 50 kilometer met zijn eerste WorldTour-overwinning.

De 22-jarige Healy is bezig aan zijn eerste grote ronde en heeft tot nu toe vier zeges op zijn erelijst. Vorig jaar werd hij Iers kampioen op de weg en in de tijdrit.

Primoz Roglic deelde een mentale tik uit aan Remco Evenepoel. De renner van Jumbo-Visma viel aan op de slotklim en wereldkampioen Evenepoel moest passen.

Aan de streep moest de Belg veertien seconden inleveren van de voorsprong die hij in de eerste etappe - een tijdrit - had opgebouwd. Het verschil tussen de twee topfavorieten is nu nog een halve minuut.

Ook klassementsleider Andreas Leknessund verloor tijd. De Noor hield net genoeg over om het roze te behouden: twee tellen op Evenepoel.

Healy en Roglic slaan slag op slotklim

Healy, die in het voorjaar verraste met een tweede plaats in de Amstel Gold Race en de Brabantse Pijl en als vierde eindigde in Luik-Bastenaken-Luik, zei eerder al zijn zinnen te hebben gezet op deze 207 kilometer lange, heuvelachtige etappe.

Bij de eerste van twee beklimmingen van I Cappuccini (2,8 kilometer à 7,8 procent) reed Healy weg bij zijn twaalf vluchtmaten (onder wie Oscar Riesebeek) en al snel had hij een onoverbrugbaar gat geslagen.

Primoz Roglic valt aan en slaat een gat met Remco Evenepoel

Op dezelfde steile muur, waar Healy zijn beslissende aanval plaatste, ging ook Roglic ervandoor. Evenepoel, die in het klassement 0.44 voorsprong had op de Sloveen, hield het gat een tijdlang op zo'n tien meter .

Op het steilste stuk viel de Belg echter stil en hij zag Tao Geoghan Hart en Geraint Thomas zelfs passeren. In de afdaling sloot het Ineos-duo aan bij Roglic en met zijn drieën maakten ze veertien seconden goed op Evenepoel.

Giro verder zonder Dekker, Ganna en Van den Berg

Voor David Dekker zit de Giro erop. De sprinter van Arkéa, tweede in de tweede etappe deze Giro, kampte met de naweeën van zijn valpartij in de vijfde rit en moest nog voor de eerste klim deze etappe lossen.

Al voor de start van de etappe werd bekend dat Filippo Ganna, een van lievelingen van het Italiaanse wielerpubliek, vanwege een positieve coronatest niet meer zou opstappen.

Ook Lars van den Berg ging niet meer van start. De Nederlander van Groupama-FDJ is ziek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl