NOS Wielrennen

Milan sprint naar eerste ritzege Giro, Dekker verrast met tweede plek

Milan sprint naar eerste ritzege Giro, Dekker verrast met tweede plek

Jonathan Milan heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Bahrain-Victorious bleef in de massasprint David Dekker en de Australiër Kaden Groves voor. De roze trui blijft om de schouders van Remco Evenepoel.

De 22-jarige Milan maakte tot dusverre vooral naam als baanrenner. Bij de Olympische Spelen van Tokio veroverde hij samen met onder anderen Filippo Ganna goud op de ploegenachtervolging. Hij is ook de regerend Europees kampioen op de individuele achtervolging.

De ruim 1,90 meter lange Italiaan liet dit jaar al zien dat hij met de beste sprinters mee kan. In januari versloeg hij Dylan Groenewegen nog in de Saudi Tour.

Dekker geniet van tweede plaats

De tweede plaats van Dekker was een grotere verrassing. Hij rijdt sinds dit jaar voor Arkéa-Samsic en mikt deze Giro op toptien-klasseringen in de sprintetappes.

Dat hij meteen al zo dicht bij een ritzege kwam, was een enorme bonus. "Verwachtingen had ik niet. Ik had er heel veel zin in, er was veel vertrouwen vanuit de ploeg", vertelde hij na afloop. "Het begon heel goed, maar Milan was wel echt een stukje beter."

Dekker geniet van verrassende tweede plaats: 'Supermooi resultaat'

Met nog zo'n vier kilometer te gaan zag Dekker voor zich een valpartij, waarbij onder anderen Daan Hoole tegen de weg smakte. "Ik zat er schuin achter en dacht dat het echt fout ging, maar voor mij was er ruimte", zei Dekker.

Klassementsrenners Tao Geoghegan Hart (Ineos) en Brandon McNulty (UAE Team Emirates) vielen niet, maar verloren wel tijd en plaatsen in het klassement.

Favorieten ritzege komen tekort

De vlakke rit over 202 kilometer van Teramo naar San Salvo met onderweg slechts twee beklimmingen van de vierde categorie verliep volgens een bekend recept.

Een groep vroege vluchters kreeg ruimte van het peloton, waar de ploegen met een sprinter in de gelederen ervoor zorgden dat de voorsprong niet te groot werd.

Naarmate de finish dichterbij kwam, werd het tempo steeds verder opgevoerd en begon het zoeken naar de beste posities door de sprinters en hun treintjes.

Alpecin-Deceuninck leek zijn zaken het best voor elkaar te hebben en Ramon Sinkeldam zette Groves ook goed af, maar de Australiër kon het niet afmaken.

"Als ploeg deden we het echt bijna perfect. Dat geeft wel heel veel vertrouwen", zei Sinkeldam na afloop. "Eigenlijk valt niemand iets te verwijten vandaag."

Sinkeldam blij met ploeg na eerste sprintetappe: 'Het was bijna perfect'

De plannen van Mads Pedersen werden doorkruist door de valpartij van Hoole, die de sprint voor de Deen had moeten aantrekken.

Fernando Gaviria en Alberto Dainese, die vooraf ook werden getipt als ritwinaar, kwamen niet in de buurt van het podium.

Evenepoel geniet van roze trui

Thomas Champion (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Stefano Gandin (Corratec-Selle Italia) en Paul Lapeira (AG2R-Citroën) mochten meteen na het startsein wegrijden en zagen niet veel later Alessandro Verre (Arkéa Samsic) aansluiten.

Het vijftal kreeg de ruimte van het peloton, waar de ploegen van rozetruidrager Evenepoel en de andere klassementsmannen zich niet druk hoefden te maken.

De tweede etappe was er een voor de sprinters en dus zorgden hun knechten ervoor dat de voorsprong van de vijf koplopers niet meer dan een paar minuten bedroeg.

Het peloton koerste ontspannen rond en Evenepoel genoot volop van zijn roze trui. De Belg had zelfs even tijd om zijn vrouw gedag te zeggen.

Remco Evenepoel groet zijn vrouw op zijn eerste dag in de roze trui

Ondertussen knapte Alpecin-Deceuninck een groot deel van het kopwerk op in dienst van Groves. Ook de ploegen van Trek-Segafredo (voor Pedersen), Movistar (Gaviria) en DSM (Dainese) geloofden in de kansen van hun sprinters.

Op zo'n vijftig kilometer van de finish waren er van de oorspronkelijke vijf vluchters er nog drie over: Champion, Bais en Gandin. Hun voorsprong was geslonken tot onder de minuut.

Vijftien kilometer later was de kopgroep ingelopen en maakte het peloton zich op voor de slotfase waarin nog even serieus gekoerst moest worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl