NOS Wielrennen

Spektakel in Giro-rit blijft uit: avonturier Bais wint, Leknessund houdt roze

Favorieten onzichtbaar in eerste bergrit Giro, rasaanvaller Bais wint eindelijk

Davide Bais heeft de zware zevende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 25-jarige Italiaan, die nooit eerder een profzege boekte, was onderdeel van een kopgroep en reed bijna de hele etappe vooruit.

Vooraf werd vooral spektakel verwacht op de lange slotklim, maar dat bleef uit. Het peloton besloot de dagzege aan een van de koplopers te gunnen en reed rustig omhoog. Geen van de favorieten voor de eindzege in de Ronde van Italië deed een poging tijdwinst te boeken op de concurrentie.

Daardoor bleef de roze trui in handen van de Noor Andreas Leknessund, van de Nederlandse DSM-ploeg.

Al snel was de vlucht van de dag gevormd in de langste etappe van deze Giro. Bais, Simone Petilli, Karel Vacek en Henok Mulubrhan vormden met zijn vieren de kopgroep en het peloton gunde hen een flinke voorsprong. De koplopers reden zelfs even ruim twaalf minuten voor het peloton uit.

Bij de eerste klim van de dag, een van de tweede categorie naar Roccaraso, moest Eritreeër Mulubrhan afhaken. Het peloton, aangevoerd door DSM, maakte nog geen aanstalten de achterstand op de vluchters te verkleinen op de eerste klim.

Groot gat

Pas op de flanken van de voorlaatste klim, met nog 40 kilometer te gaan tot de finish, meldden meer ploegen zich op kop om te helpen in de jacht op de kopgroep.

Maar het gat was nog zo groot - ongeveer tien minuten - dat snel duidelijk werd dat de strijd om de ritzege tussen de drie vooraan zou gaan.

Leknessund (in het roze) achter zijn teamgenoten in het peloton

Een lange klim (26,5 kilometer à 3,4 procent) naar de Gran Sasso, waar Erik Breukink in 1989 de roze trui veroverde, vormde het slotstuk van de zevende etappe.

Het verwachte spektakel op die klim bleef uit. De favorieten reden gezamenlijk tussen de sneeuw door naar boven. Drie minuten voordat zij de finishstreep passeerden, had Bais al de etappewinst gepakt.

Corona in het peloton

Bij de start van de etappe kende het peloton twee renners minder. Giovanni Aleotti (Bora-hansgrohe) en Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) konden niet meer van start gaan vanwege een coronabesmetting. Gisteren was dat ook al het geval bij Clément Russo (Arkéa Samsic).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl