Kaden Groves (in het blauw) wint de sprint, Marc Cavendish (links) gaat onderuit
NOS WielrennenAangepast

Hond en valpartij tergen topfavoriet Evenepoel in Giro, Groves wint vijfde rit

De vijfde etappe van de Giro d'Italia, over 171 heuvelachtige kilometers van Atripalda naar Salerno, is gewonnen door Kaden Groves.

De coureur van Alpecin-Deceuninck was aan het eind van de door aanhoudende regen geteisterde rit de snelste van een groep die door enkele glijpartijen in de slotfase flink uitgedund was.

Hond veroorzaakt eerste van veel valpartijen in Giro, Groves wint natte rit

Het venijn zat 'm duidelijk in de staart van de tot dan toch vooral saaie etappe. Bij een eerste valpartij op zeven kilometer van de finish moest Primoz Roglic van de fiets, maar op de tweewieler van ploeggenoot Koen Bouwman en met hulp van enkele lotgenoten kon de kopman van Jumbo-Visma weer aansluiten bij de voorsten. Hetzelfde ging op voor rozetruidrager Andreas Leknessund.

Even later sloeg ook Remco Evenepoel, de topfavoriet voor de eindzege, tegen de grond. Hij kon na enig oponthoud verder en hoefde geen tijd in te leveren, omdat het punt van de laatste drie kilometer al gepasseerd was.

Evenepoel hield daar veel pijn aan de rechterkant van zijn lichaam aan over, vooral bij zijn bekken. Ook heeft hij een grote blauwe plek en last van zijn spieren. Hij blijft wel in de koers.

Hond

Het was niet de eerste buiteling waarbij de Belg betrokken was. Al in de beginfase, terwijl het peloton behoedzaam over het natte wegdek fietste, kwam hij ten val. Een hond bleek de boosdoener: het dier was het peloton in gesprongen, waardoor meerdere renners onderuit gingen.

Remco Evenepoel is ten val gekomen in de vijfde etappe van de Giro

Evenepoel, die gisteren zijn roze leiderstrui inleverde bij de Noor Leknessund, was het grootste slachtoffer. De kopman van Soudal/QuickStep zat lang op de grond en leek even aan opgeven te denken. Uiteindelijk stapte hij weer op de fiets en met hulp van z'n ploeg kon hij snel weer terugkeren in het peloton, dat ook allerminst vol gas gaf.

Een groepje van vier was toen al op avontuur gegaan. Onder hen Thibaut Pinot, die vooral oog had voor de eerste klim van de dag. De Fransman bereikte als eerste de top van de Passo Serra, waardoor de blauwe bergtrui nog wat steviger om zijn schouders kwam te hangen.

Dat was voor Pinot reden om direct afscheid te nemen van zijn medevluchters Thomas Champion, Samuele Zoccarato en Stefano Gandin en zich te laten terugzakken.

Geen Sinkeldam en Conti

Het peloton, dat de drie leiders binnen schootsafstand hield, was van start gegaan zonder Ramon Sinkeldam. Maagproblemen speelden de Nederlander van Alpecin-Deceuninck parten. Ook Valerio Conti, de kopman van Team Corratec-Selle Italia, ontbrak op het appel. De 30-jarige Italiaan bleek tijdens de etappe van gisteren een breuk in zijn bekken te hebben opgelopen.

Een hele dag regen in de Giro

De tweede klimklus van de dag, eveneens van de derde categorie, leverde Pinot - een minuutje achter de drie koplopers - nog een bergpuntje op, maar bracht geen schifting in het peloton teweeg. Tot tevredenheid van Leknessund van het Nederlandse DSM, die zich dus al ruimschoots voor de finish leek te kunnen verheugen op nog een tweede dag in het roze.

Het peloton naderde langzaam maar zeker het leidende trio en dat was voor Zoccarato het sein om een dikke 20 kilometer voor de meet de benen te nemen en zijn kompanen van de dag achter zich te laten. Die lieten zich op hun beurt opslokken door de meute, die op een minuut reed van de eenzame koploper.

Glijdend

Het was een dappere poging van Zoccarato, maar hij kon een massaprint aan de kust van Tyrreense Zee niet voorkomen. Met nog zeven kilometer voor de wielen was de Italiaan eraan voor de moeite en meldden de sprintersploegen zich vooraan.

Kayden Groves gaat als eerste over de finish in Salerno

In de chaotische slotfase hield Groves het hoofd het best koel en pakte hij het dagsucces. De Australiër verwees Jonathan Milan en Mads Pedersen naar de troostplaatsen.

Zestienvoudig etappewinnaar Mark Cavendish kwam glijdend op zijn achterste als vijfde over de streep en schepte daarbij onder anderen ook David Dekker, de nummer twee van de tweede etappe. Leknessund was uiteindelijk ook met de schrik vrijgekomen en zal ook morgen in de roze trui mogen starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl