NOS Wielrennen

Evenepoel overtuigt niet, maar wint wel spannende tijdrit en pakt leiderstrui Giro

Evenepoel wint zenuwslopende tijdrit Giro en herovert leiderstrui

Remco Evenepoel heeft de negende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. In een vlakke, natte en zenuwslopende rit van Savignano sul Rubicone naar Cesena over 35 kilometer klopte hij Geraint Thomas met slechts één seconde. De Belg van Soudal-QuickStep heroverde ook de roze leiderstrui op Andreas Leknessund.

Tao Geoghan Hart kwam twee seconden na Evenepoel binnen en werd derde. Stefan Küng werd vierde op vier seconden.

'Maar' zeventien seconden

In de openingstijdrit van 19 kilometer, vorige week zaterdag, pakte Evenepoel al 43 seconden op Jumbo-Visma-concurrent Primoz Roglic en dus was de verwachting dat hij in deze lange tijdrit een enorme slag zou slaan. Dat gebeurde echter niet. De Sloveen hoefde 'maar' zeventien seconden toe te geven op de Belg.

De laatste dagen kreeg Evenepoel al een paar mentale tikken te verduren. Zo kwam hij woensdag zwaar ten val en gisteren versloeg Roglic hem in de klim.

Ondanks de dubbelslag zal Evenepoel ook nu niet helemaal tevreden zijn. Hij verkeerde vandaag niet in topvorm en verzuimde om een groter gat met zijn concurrenten te slaan.

Het leek er eerst wel op dat de Belg dat ging doen. Hij ging hard van start, maar zakte gedurende de rit wat terug en kwam na een uiterste krachtsinspanning na 41 minuten en 24 seconden over de streep. Roglic begon juist traag en kwam in het tweede deel nog behoorlijk in de buurt, waardoor de schade voor de Sloveen beperkt bleef.

Het waren echter de mannen van Ineos die de grootste bedreiging vormden voor de ambities van Evenepoel. Thomas was slechts een seconde langzamer dan de Belg en is de nieuwe nummer twee in het klassement. Geoghegan Hart was op zijn beurt slechts een tel langzamer dan Thomas.

Thymen Arensman was de snelste Nederlander. Hij kwam binnen na 41 minuten en 48 seconden en eindigde daarmee op een zevende plek. Bauke Mollema werd vijftiende.

Er staat morgen een rustdag op het programma. De Giro wordt dinsdag hervat met een heuvelachtige etappe die start in Scandiano.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl