NOS WielrennenAangepast

Ackermann wint door valpartijen ontsierde Giro-rit, Geoghegan Hart breekt heup

Door valpartijen ontsierde sprintetappe Giro wordt gewonnen door Ackermann

Pascal Ackermann heeft de elfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Duitser was de Italiaan Jonathan Milan in de sprint net te snel af. Geraint Thomas behield de roze leiderstrui.

Tao Geoghegan Hart, die derde stond in het klassement, viel en moest de Giro verlaten. Nederlander Thymen Arensman klimt naar de achtste plek in het klassement.

Gebroken heup Hart

De rit van Camaiore naar Tortona over 219 kilometer was de langste etappe van deze editie. De natte rit, die enkele kleine klimmetjes bevatte, leek aanvankelijk vrij rimpelloos te verlopen. Tijdens de etappe werd echter duidelijk dat de Giro-editie van dit jaar een waar slagveld is.

Met nog ruim 60 kilometer te gaan, kwam Geoghegan Hart ten val. De Britse Ineos-renner moest met de ambulance afgevoerd worden en de Ronde van Italië verlaten. De ploeg van de voormalig Giro-winnaar (2020) bracht 's avonds naar buiten dat hij een gebroken heup heeft opgelopen en geopereerd moet worden.

De trieste aftocht van Tao Geoghegan Hart

Bij de valpartij waren ook andere klassementsrenners betrokken. Naast Geoghan Hart, Thomas en andere Ineos-renners kwam ook Primoz Roglic van Jumbo-Visma in aanraking met het asfalt. Op Geoghan Hart na kon iedereen zijn weg vervolgen.

Dat gold even later niet voor Oscar Rodriguez van Movistar. De Spanjaard reed via een muurtje en een verkeersbord tegen een huis aan.

Ondertussen ging de zeskoppige kopgroep, die zich al vroeg in de rit had gevormd, door. Al begon die wel op ruim 40 kilometer voor de finish uit elkaar te vallen. Veljko Stojnic en Laurenz Rex fietsten met zijn tweeën op kop.

Fotofinish

De Belg Rex wist de Serviër af te schudden en hield het lang vol op kop. Op minder dan vijf kilometer voor de eindstreep brak zijn verzet en werd hij ingerekend.

In de sprint was Ackermann uiteindelijk de snelste. Milan juichte ook, maar de fotofinish wees uit dat de Duitser als eerste over de streep was gekomen.

De finishfoto wijst uit: Ackermann wint net voor Milan

Naast valpartijen zorgt ook het coronavirus voor uitvallende wielrenners. Voor de etappe van vandaag haakten nog eens zes renners af omdat ze besmet zijn. Andrea Vendrame (AG2R), Stefano Gandin (Corratec), Jan Hirt, Josef Cerny, Louis Vervaeke en Matteo Cattaneo (allen Soudal-QuickStep) stapten vanochtend niet op de fiets.

Bij Soudal-QuickStep zijn er met Davide Ballerini, Pieter Serry en Ilan Van Wilder nog maar drie renners overgebleven. Kopman Remco Evenepoel van de Belgische ploeg moest zondagavond al opgeven vanwege het coronavirus. Het aantal corona-uitvallers is inmiddels op vijftien gekomen.

Natnael Tesfatsion (Trek-Segafredo) en Jonathan Caicedo (EF Pro Cycling) moesten vandaag opgeven vanwege 'normale' griep.

Op 6 mei begonnen 176 renners aan de Giro en er zijn er nu nog 140 in koers. De Giro gaat morgen verder in Bra. Vanaf daar wordt er in een heuvelachtige etappe over 179 kilometer naar Rivoli gefietst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl