Novak Djokovic in de kleedkamer na het winnen van zijn tiende Australian Open-titel
NOS Sport

Gaat Djokovic nu weglopen bij Nadal? 'Haalt met gemak 28 grandslamtitels'

Met het hoofd en met het hart. Novak Djokovic maakte direct na zijn benutte matchpoint duidelijk wat voor hem de basis is geweest voor zijn tiende eindzege op de Australian Open en zijn 22ste grandslamtitel.

Hoezeer de Serviër de afgelopen weken emotioneel op de proef is gesteld, werd wel duidelijk toen hij op de tribune in de armen van zijn moeder en broer brak. Djokovic liet zijn tranen de vrije loop. En de Servische fans op de tribunes huilden met hem mee.

De terugkeer na zijn veelbesproken gedwongen vertrek uit Australië, de twijfels over zijn hamstringblessure, het gedonder met Australische fans en vooral ook het vlag-incident met vader Srdjan. Het is eigenlijk een wonder hoe sterk Djokovic in zijn schoenen is blijven staan in Melbourne.

'Grootste titel uit loopbaan'

"Ik beschouw dit als de grootste titel uit mijn loopbaan, als je naar de omstandigheden kijkt", zei een zichtbaar geëmotioneerde Djokovic. "Het kostte mentaal ontzettend veel energie om bij de les te blijven en om mij niet met andere zaken bezig te houden."

Djokovic zag het voor aanvang van het toernooi nog somber in. "Als ik de klok tweeënhalve week terugdraai, dan gaf ik mezelf weinig kans, vooral hoe mijn been toen voelde", aldus de Serviër.

"Het goede aan grandslamtoernooien is dat je tussen twee wedstrijden altijd een dag rust hebt, daardoor werd ik fysiek steeds een stukje beter."

'Jij bent de grootste'

Djokovic werd geroemd door zijn tegenstander Stefanos Tsitsipas, die in de finale een bijrol vertolkte. "Ik bewonder wat je voor onze sport doet en hebt gedaan. Ik word een betere speler dankzij jou", aldus de Griek.

Tsitsipas besloot zijn speech met een groot compliment aan het adres van Djokovic. "Hij is de grootste speler die ooit een tennisracket heeft vastgehouden."

Djokovic krijgt complimenten Tsitsipas: 'Beste tennisser aller tijden'

Nick Kyrgios, die door een enkelblessure de Australian Open voor de televisie heeft moeten volgen, toonde via sociale media eveneens zijn bewondering voor Djokovic. "We hebben een monster gecreëerd. Hij gaat met gemak 28 grandslamtitels pakken."

Naast Kyrgios kreeg Djokovic ook de felicitaties van de Spanjaard Carlos Alcaraz, die deze week zijn plaats als nummer één van de wereld aan Djokovic moet afstaan.

Hij zegt het niet hardop, maar Djokovic hoopt het grandslamrecord in eigen beheer te krijgen. Hij deelt het aantal titels nu met Rafael Nadal (22). De eerstvolgende mogelijkheid om de Spanjaard achter zich te laten is in het voorjaar op Roland Garros, het terrein van veertienvoudig winnaar Nadal.

Djokovic gaat nog tijdje door

"Ik heb nog heel veel motivatie. Ik heb zeker niet de intentie om te gaan stoppen", aldus Djokovic. "Ik weet dat wanneer ik mij fysiek en mentaal goed voel, ik tegen iedereen een kans heb om te winnen."

En de man uit Belgrado waarschuwt iedereen alvast. "Tot nu toe houd ik mezelf fit. Natuurlijk, 35 jaar is geen 25 jaar, al wil ik dat wel geloven. Maar ik heb het gevoel dat ik nog wel een tijdje te gaan heb. We zullen zien hoever ik kom."

Meeste grandslamtitels - mannen (open era)

22 Novak Djokovic
22 Rafael Nadal
20 Roger Federer
14 Pete Sampras
11 Björn Borg
8 Ivan Lendl
8 Jimmy Connors
8 Andre Agassi

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl