NOS Sport

Djokovic wint bij Australian Open 22ste grandslamtitel en evenaart daarmee Nadal

Djokovic verovert bij Australian Open 22ste grandslamtitel en schreeuwt het uit

Novak Djokovic heeft voor de tiende keer in zijn carrière de Australian Open gewonnen. In de finale was de 35-jarige Serviër in drie sets te sterk voor de Griek Stefanos Tsitsipas: 6-3, 7-6 (4) en 7-6 (5).

Djokovic heeft nu 22 grandslamtitels op zijn naam staan en daarmee komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Rafael Nadal. De inmiddels gestopte Roger Federer was lange tijd de lijstaanvoerder, maar bleef steken op twintig grandslamtitels.

Ook weer nummer één van de wereld

De overwinning riep veel emoties op bij Djokovic. Niet alleen vanwege het record en het feit dat hij nu ook weer de nummer één van de wereld is, maar ook omdat hij vorig jaar het toernooi moest missen omdat hij niet gevaccineerd was tegen het coronavirus.

Dat maakte de zege "zeer emotioneel", vertelde hij na afloop.

Djokovic krijgt complimenten Tsitsipas: 'Beste tennisser aller tijden'

Ondanks dat hij de wedstrijd in drie sets wist te winnen, kreeg Djokovic de winst absoluut niet cadeau. Na een snelle eerste set, waarin Tsitsipas te weinig bracht om Djokovic in de problemen te brengen, ontstond er een spannende wedstrijd.

Rumoer op tribune

Gedurende de hele wedstrijd was het rumoerig, en soms zelfs lawaaiig vanaf de tribunes. Servische en Griekse fans lieten zich horen, soms dwars door de punten heen.

Fans die niet op de tribune zaten, stonden massaal op Garden Square, het plein bij de Rod Laver Arena. Daar stond het vooral vol met Servische fans die allemaal getuige wilden zijn van een eventuele zege van hun landgenoot.

Stefanos Tsitsipas denkt na over hoe hij Djokovic kan ontregelen

Bij 5-4 in de tweede set was er een eerste breakkans voor Tsitsipas. Het was meteen een setpunt, maar Djokovic wist setverlies te voorkomen. Door een aantal foutjes in de tiebreak moest Tsitsipas uiteindelijk ook set twee afstaan.

In de derde set begon Tsitsipas veelbelovend door de service van Djokovic te breken. Het was zijn eerste break van de wedstrijd. Maar in de tweede game pakte Djokovic die meteen weer terug. Daarna ging het gelijk op.

In de volgende tiebreak maakte Tsitsipas net als in set twee te veel fouten om deze naar zich toe te trekken, ook al werkte hij nog wel twee matchpoints weg.

Bekijk via de onderstaande video een overzicht van de bewogen afgelopen twaalf maanden van Novak Djokovic:

Deportatie, titels, blessureleed en dronken fans: het bewogen jaar van Djokovic

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl