NOS SportAangepast

Onverstoorbare Djokovic ondanks alle commotie naar tiende Australian Open-finale

Djokovic dendert ten koste van Paul naar tiende finale Australian Open

Alle rumoer en consternatie krijgen in Melbourne geen vat op Novak Djokovic. De onverstoorbare Serviër heeft, ondanks recente perikelen rond zijn vader, ook in de halve finales van de Australian Open ijzersterk gespeeld. Hij haalde voor de tiende keer de eindstrijd van het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

De negenvoudig winnaar was in de Rod Laver Arena een klasse beter dan de Amerikaanse toernooiverrassing Tommy Paul: 7-5, 6-1, 6-2. Djokovic ontmoet in de eindstrijd de Griek Stefanos Tsitsipas, die eerder op de dag de Rus Karen Chatsjanov versloeg met 7-6 (2), 6-4, 6-7 (6), 6-3.

Tweede ontmoeting in grandslamfinale

De Serviër en de Griek stonden één keer eerder in een grandslamfinale tegenover elkaar. Djokovic won in 2021 de titel op Roland Garros na een 2-0 achterstand in sets.

Tsitsipas na vier pogingen in eindstrijd Australian Open

De druk op Djokovic was de afgelopen dagen groter en groter geworden. Na vraagtekens rond zijn hamstringblessure en commotie over het Australische publiek, zorgde zijn vader Srdjan voor onrust door op Melbourne Park te poseren met een fan met een vlag van de Russische president Vladimir Poetin.

Srdjan Djokovic deed vervolgens aan 'damage control' door de halve finale van zijn zoon niet vanuit het stadion te aanschouwen. Het is onduidelijk of hij bij de finale weer op Melbourne Park aanwezig is.

Bekijk via de onderstaande tweet een video waarin Srdjan Djokovic met een fan poseert:

Djokovic junior is in ieder geval duidelijk. "Ik wil hem er graag bij de finale bij hebben", zei de tennisser, die vond dat de ophef door verkeerde interpretaties is ontstaan. "En dat is flink geëscaleerd. Ik wist er tot gisteravond niets van. Natuurlijk was ik niet blij met wat ik zag."

"Mijn vader, mijn familie, hebben heel wat oorlogen meegemaakt. We steunen nooit welke vorm van geweld dan ook. Ik hoop dat mensen begrijpen dat er absoluut geen intentie was om welke oorlog dan ook te ondersteunen."

Immense druk

Djokovic liet in ieder geval op de tennisbaan zien met de immense druk te kunnen omgaan. Hij had veel indruk gemaakt op weg naar de halve finales, maar moest ondanks de duidelijke uitslag flink aan de bak tegen Paul, de mondiale nummer 35.

Paul leek aanvankelijk van de baan geblazen te worden, maar toonde karakter in zijn eerste halve finale op een grandslamtoernooi. Djokovic kreeg op 5-1 een setpunt. Paul werkte dat weg, vocht zich knap terug tot 5-5, maar werd in de twaalfde game opnieuw gebroken.

Tommy Paul

Paul kon ook daarna in de rally's prima mee. Hij dwong de Serviër geregeld tot het uiterste, maar die gaf geen krimp en gunde Paul nog maar drie games.

Snoeiharde slagen

Tsitsipas en Chatsjanov, die ook op de US Open in de halve finales strandde, maakten er een heerlijk gevecht van in de Rod Laver Arena. Ze bestookten elkaar in lange rally's met snoeiharde slagen vanaf de baseline.

Tsitsipas verspeelde in de eerste set een voorsprong van 3-1 en 5-3, maar was koelbloedig in de tiebreak. Op 4-4 in de tweede set dwong hij in een prachtige rally (waarin Chatsjanov het meerdere malen verzuimde af te maken met een smash) een breakpoint af en dat verzilverde hij ook.

Karen Chatsjanov

Tsitsipas liet het in de derde set na om de partij op 5-4 uit te serveren en miste in de zinderende tiebreak vanaf 6-4 twee matchpoints. De Rus sloeg op zijn eerste setpunt vervolgens wel toe.

Het momentum leek bij Chatsjanov te liggen, maar Tsitsipas toonde z'n klasse door in de vierde set direct naar 3-0 uit te lopen en het ditmaal wel af te maken.

Nummer één van de wereld?

Naast de titel van de Australian Open staat in de finale ook de nummer één-positie op het spel. Tsitsipas of Djokovic wordt bij winst de nieuwe mondiale nummer één ten koste van de Spanjaard Carlos Alcaraz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl