NOS SportAangepast

Australian Open krijgt nieuwe winnares: Rybakina en Sabalenka voor het eerst in finale

Rybakina via Azarenka naar haar eerste Australian Open-finale

Jelena Rybakina heeft ten koste van Viktoria Azarenka de finale van de Australian Open bereikt. De Kazachse, de Wimbledon-kampioene van vorig jaar, gaf de Belarussin met 7-6 (4), 6-3 het nakijken.

Na twaalf hoogstaande games (36 winners samen) gaf Azarenka, winnares van de Australian Open in 2012 en 2013, in de tiebreak van de eerste set niet thuis. Ze schonk met maar liefst vijf vermijdbare fouten Rybakina de set.

De Belarussin had in het vervolg steeds meer moeite om haar service te behouden en Azarenka kreeg in elke opslagbeurt dan ook breakpoints tegen. De 23-jarige Rybakina benutte er twee, waardoor ze de partij bij 5-2 uit mocht serveren. Azarenka stribbelde nog even tegen door de opslag van haar tegenstandster te breken, maar in de daaropvolgende game leverde ze haar eigen service weer in.

Victoria Azarenka baalt

"Ik ga er vooral heel erg van genieten, want het is geweldig om voor dit publiek te spelen. Mijn familie is er ook vanaf het begin bij en ze helpen me soms te ontspannen en even niet aan tennis te denken. Ik ga knokken tot het einde en hoop natuurlijk dat ik de wedstrijd weet te winnen", zei de stralende Rybakina.

Rybakina haalde voor de tweede keer de finale van een grandslamtoernooi. De Kazachse, die voorafgaand aan de Australian Open nooit verder was gereikt dan de derde ronde, treft in de finale Aryna Sabalenka.

Sabalenka 'eigen psycholoog'

Voor Sabalenka is het haar eerste grandslamfinale. De Belarussin riep in de andere halve finale revelatie Magda Linette (WTA-45) een halt toe: 7-6 (1), 6-2.

Sabalenka zei na afloop dat ze onlangs is gestopt met het bezoek aan een psycholoog in het voorseizoen. "Ik realiseerde mij dat niemand anders mij kan helpen. Ik moet deze verantwoordelijkheid nemen. Ik ben mijn eigen psycholoog."

Voorafgaand aan de Australian Open zei Sabalenka dat ze wat "saaier" moest worden. "Ik denk dat ik mijzelf inmiddels wel ken. En hoe ik met mijn emoties moet omgaan", voegde ze daar donderdag aan toe. In de halve finale ging het tegen Linette in ieder geval prima.

Sabalenka roept Linette halt toe en bereikt eerste grandslamfinale

De Poolse Linette had eerder in het toernooi met accuraat en slim spel vier geplaatste spelers gevloerd. Ze maakte het Sabalenka, zeker in de eerste set, ook knap lastig, maar in de tiebreak speelde de Belarussin met vijf machtige winnende klappen op de toppen van haar kunnen.

Sabalenka, goed voor 32 winners (Linette slechts negen), brak de Poolse rap in de tweede set, kende daarna geen problemen meer en won ook haar tiende partij van 2023 zonder setverlies.

Rybakina en Sabalenka stonden in het verleden drie keer eerder tegenover elkaar en iedere keer wist Sabalenka te winnen. De nummer vijf van de wereld versloeg de nummer 25 van de ranglijst in de kwartfinales van Wuhan (2019) en Abu Dhabi (2021). In 2021 was ze ook de sterkste in de achtste finales op Wimbledon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl