NOS Sport

Grandslamtitel meer of minder, daar ligt focus De Groot niet: 'Wil mezelf verbeteren'

Opnieuw grandslamtitel voor De Groot? 'Wil de Australian Open heel graag winnen'

Vol zelfvertrouwen is rolstoeltennisster Diede de Groot vannacht begonnen aan de Australian Open, waar ze meteen een 6-1, 6-1 overwinning op de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane boekte.

Dat ze haar tiende grandslamtitel op rij - en zeventiende in totaal - gaat pakken, ligt voor de hand. Maar titels vindt ze eigenlijk niet het belangrijkste. "Voor mij is winst dat je na het toernooi kan zeggen: ik heb echt goed gespeeld. Daar haal ik heel veel voldoening uit."

Onafgebroken nummer één

Sinds 2018 is De Groot onafgebroken de nummer een van de wereld. In 2021 werd ze na Steffi Graf in 1988 de tweede tennisster met een Golden Slam (alle grandslamtitels en de olympische/paralympische titel in één jaar). Ook vorig jaar was ze bij alle grandslams - van Melbourne tot Parijs en van Londen tot New York - de beste.

Is het eenzaam aan de top? "Qua resultaten lijkt dat misschien wel zo, maar eenzaam ben ik niet. Ik heb goede mensen om me heen", lacht ze.

Haar motivatie haalt ze uit de kleine dingen. "Ik denk na over wat ik aan mezelf kan verbeteren, zodat mijn spel beter wordt."

Bekijk hier hoe Diede de Groot vorige maand werd uitgeroepen tot Paralympisch sporter van het Jaar:

De Groot is Paralympisch Sporter van het Jaar en neemt trofee aan van Dumoulin

Ze doelt met name op het spel aan het net. Iets wat lastig is voor een rolstoeltennisser, want als de bal over je heen gaat, kun je niet zomaar springen om een metertje extra te pakken. "Je moet echt goed uitkienen wanneer je naar voren kunt gaan", zei ze daar eerder over.

Dat ze alles wint, is dat wel goed voor het vrouwen-rolstoeltennis? "Het is heel goed voor mij natuurlijk. Voor het rolstoeltennis hoop ik dat er een hele brede top komt."

Meer deelnemers

Ze ziet het als een goede stap dat bij de Australian Open, die ze tot dusver vier keer won, meer deelnemers worden toegelaten. "Er mogen nu zestien rolstoeltennissters in plaats van acht meedoen. Dat betekent dat je meer kans maakt op een plek."

Ook de US Open verruimde het aantal deelnemers. Meer plek op de grandslamtoernooien kan weer zorgen voor meer motivatie bij spelers, hoopt ze.

"Spelers kunnen nu denken: ik ben toch wel dicht bij een ranking om op die grandslams te komen." Ziet ze dat al terug? "Ja, de sport is in ontwikkeling. Meer spelers gaan fulltime trainen en reizen met een coach. Dat maakt het wel heel erg leuk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl