NOS Sport

Weer een rel rond Djokovic in Australië, dit keer door zijn vader en een Poetin-vlag

Toptennisser Novak Djokovic is net als vorig jaar ongewild middelpunt van een flinke rel in Australië. Na zijn kwartfinalezege op Andrej Roeblev kwamen beelden naar buiten van Djokovic' vader, die poseert met een fan die een Russische vlag met het gezicht van Vladimir Poetin erop vasthoudt.

Op de Australian Open zijn Russische tennissers dit jaar welkom. Eerder werden die op grandslamtoernooien naar aanleiding van de invasie van Oekraïne geweerd.

Nu mogen Russische en Belarussische tennissers onder neutrale vlag weer meedoen. In de stadions zijn er, ondanks een verbod daarop, meerdere malen Russische vlaggen te zien geweest.

Vier fans verhoord

Bij de partij tussen Djokovic en Roeblev bleek er bovendien een supporter met een grote Z op zijn shirt aanwezig te zijn. De Z is een oorlogssymbool van de Russen.

De Australische tennisbond liet weten dat er vier personen met 'ongepaste vlaggen en symbolen' door de politie verhoord worden. Zij zouden ook de beveiligers hebben bedreigd.

De organisatie van de Australian Open zette een bericht online waarin de regels rond vlaggen en politieke uitingen nog maar eens werden uitgelegd. De discussie over het al dan niet weren van Russische sporters op toernooien is door de incidenten opnieuw aangewakkerd.

Rumoer

Vorig jaar was Djokovic ook het middelpunt van een enorme rel, toen hij door de Australische overheid het land werd uitgezet, omdat hij zich niet had laten vaccineren tegen corona.

Eerder dit toernooi was er wat rumoer rondom de blessure waar Djokovic momenteel mee kampt. Volgens critici zou hij die hebben overdreven. Ook uitte de Serviër tijdens het duel met Roeblev zijn ergernis over 'dronken' fans, die hem vanaf de tribunes uit zijn spel probeerden te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl