NOS SportAangepast

Tsitsipas stuit Lehecka's opmars in Melbourne, stiekeme droom Korda spat uiteen

Tsitsipas verslaat Lehecka en is voor derde keer op rij halvefinalist Australian Open

Stefanos Tsitsipas heeft zich voor de vierde keer, en derde keer op rij, naar de laatste vier van de Australian Open geslagen. De nummer vier van de wereld - maar bij afwezigheid van ranglijstaanvoerder Carlos Alcaraz als derde geplaatst in Melbourne - schudde in de kwartfinales Jirí Lehecka van zich af: 6-3, 7-6 (2), 6-4.

De 24-jarige Griek stuit in de halve finales op Karen Chatsjanov. De Rus leidde in zijn partij tegen Sebastian Korda met 7-6 (5), 6-3 en 3-0, toen zijn opponent door een polsblessure tot opgave gedwongen werd.

De 21-jarige Lehecka, een van de verrassingen bij het eerste grandslamtoernooi van het jaar, had al veel indruk gemaakt door maar liefst drie geplaatste spelers te verschalken. De nummer 71 van de wereld opende met een overwinning op de als 21ste geplaatste Borna Coric en was later ook Cameron Norrie (11) en Felix Auger-Aliassime (6) de baas.

Gewaarschuwd man

Tsitsipas was derhalve een gewaarschuwd man en toonde zich van meet af aan bij de les. De Griek, die vorig jaar in Rotterdam hun enige andere onderlinge confrontatie in drie sets had gewonnen (4-6, 6-4, 6-2), sloeg direct in de eerste servicegame van Lehecka toe, al had hij daar wel vijf breakpoints voor nodig. Het was genoeg voor setwinst.

Lehecka, die vorig jaar voor het eerst kennismaakte met grandslamtennis maar er alle vier keer in de eerste ronde uitvloog, liet zich door die gang van zaken niet ontmoedigen. Hij bleef knokken en creëerde op 2-1 in de tweede set maar liefst vijf breekkansen. Ze gingen echter allemaal verloren.

Jirí Lehecka

In de tiebreak slaagde Lehecka er niet in een sterke set te bekronen: zijn meer ervaren tegenstander bleek nog iets extra's in huis te hebben.

Tsitsipas had zich een ronde eerder na een 2-0 voorsprong in sets bijna de kaas van het brood had laten eten door Jannik Sinner en er dreigde even opnieuw overwerk toen hij op 3-3 na een mishit, te hoge halfvolley en een dubbele fout plots tegen 0-40 aankeek.

Hij werkte de drie breakpoints echter stuk voor stuk gedecideerd weg en benutte een paar games later op de opslag van Lehecka zijn eerste matchpoint.

Korda (nog) niet in voetsporen vader

Chatsjanov (ATP-20) had zich eerder op de dag als eerste voor de halve finales gemeld, maar hij hoefde daarvoor dus niet tot het uiterste te gaan door de opgave van Korda.

Korda geeft op in kwartfinales Australian Open, Chatsjanov door

De blessure was extra zuur voor de 22-jarige Amerikaan (ATP-31), daar hij na zijn knappe zeges op Daniil Medvedev en Hubert Hurkacz werd gezien als een outsider die stiekem weleens serieus mee kon gaan spelen voor de eindzege.

Precies een kwart eeuw geleden bereikte vader Petr Korda het hoogtepunt in zijn carrière door in Melbourne het toernooi te winnen. Nu had zoon Sebastian voor het eerst de laatste acht bereikt, zijn beste prestatie ooit op een grandslamtoernooi.

1998: Korda senior wint Australian Open

Dat zorgde blijkbaar toch voor wat zenuwen, want Chatsjanov stond al binnen een vloek en een zucht op 4-1 in de eerste set. Daarna kwam Korda op stoom. Mede dankzij een aantal hoogstaande rally's sleepte hij nog een tiebreak uit het vuur.

De mondiale nummer twintig Chatsjanov, die vorig jaar bij de US Open eveneens de laatste vier bereikte, rekende daarin af met de elf plaatsen lager genoteerde Korda, die in de tweede set steeds meer last van zijn pols kreeg. Hij kwam nog wel 3-2 voor, maar verloor na een behandeling aan de kwetsuur zeven games op rij en staakte de strijd.

Djokovic

Topfavoriet Novak Djokovic komt woensdag in actie tegen Andrej Roeblev in de laatste kwartfinale. Eerder op de dag staan de Amerikanen Ben Shelton en Tommy Paul tegenover elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl