NOS SportAangepast

Djokovic Down Under: gevaccineerd of niet, tennisser terug in Australië

Djokovic terug in Australië: 'Dit blijft de rest van mijn leven aan me kleven'

Elke krant die je opensloeg. Elke website die je aanklikte. Overal kwam je wel een bericht tegen over Novak Djokovic die Melbourne uit werd gezet. Zo was het een jaar geleden in aanloop naar de Australian Open.

Dat was toen. Een jaar later ziet de wereld er anders uit. Het coronavirus boezemt niet veel angst meer in, al wordt daar in China anders over gedacht. En Djokovic is terug in Australië.

Djokovic Down Under: jaar na verbanning speelt hij weer in Australië

Dat Djokovic geen voorstander was van de verplichte vaccinatie was vorig jaar al maanden duidelijk. Hij organiseerde midden in de epidemie zelfs zijn eigen toernooien op de Balkan, een tournee zonder de gebruikelijke restricties. En met een golf aan besmettingen als gevolg, onder wie Djokovic zelf.

Maar of de Serviër nu wel of niet zijn prikken had gehaald? En of hij een beroep kon doen op een medische uitzonderingspositie? Niemand die het wist.

Regels zijn regels

Als het aan Craig Tiley, directeur van de Australian Open, had gelegen had Djokovic gewoon een gooi mogen doen naar zijn tiende titel in Melbourne. Sterker, begin december 2021 kondigde het toernooi doodleuk zijn deelname aan. En dus reisde Djokovic af.

Maar dat was buiten de Australische overheid gerekend. Op het vliegveld van Melbourne werd de tennisser de toegang geweigerd, Djokovic zat zelfs een tijdje vast op de luchthaven in afwachting van zijn beroepszaken en werd na elf dagen alsnog op het vliegtuig gezet richting Dubai. Thuis in Belgrado werd hij als een held ontvangen.

De Australische premier Scott Morrison was intussen duidelijk op Twitter: "Regels zijn regels. Niemand staat boven de regels."

Soap ten einde: 'Extreem teleurgestelde' Djokovic moet Australië verlaten

In aanloop naar het eerste ATP-toernooi van dit jaar slaat Djokovic zijn ballen weer op de blauwe hardcourtbanen van Adelaide. En niets staat hem in de weg om op 16 januari te beginnen aan een nieuwe titeljacht bij de Australian Open.

Record Nadal

Directeur Tiley verwelkomt de Serviër, die het jaar afsloot met winst van de ATP Finals, met open armen. "Ik denk dat hij opnieuw de favoriet is. Aan het einde van 2022 speelde hij het beste tennis en ik weet zeker dat hij het record van Rafael Nadal wil evenaren. Zijn doel is om de beste aller tijden te worden."

Uitgerekend zijn Spaanse rivaal profiteerde vorig jaar van de afwezigheid van Djokovic en pakte in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel. In Parijs voegde Nadal er vervolgens nog een 22ste aan toe. De teller van Djokovic staat op 21, een grandslamzege meer dan de inmiddels gestopte Roger Federer.

Over de ontvangst door het publiek maakt toernooidirecteur Tiley zich geen zorgen. "Australiërs houden van tennis en ze houden ervan om de grootsten in actie te zien in geweldige wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen dat het publiek zal reageren zoals we hopen en respect zal tonen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl