Reuters
NOS Sport

Djokovic wint ATP Finals en toont daarmee aan nog altijd buitencategorie te zijn

Novak Djokovic heeft een roerig tennisseizoen afgesloten met winst van de ATP Finals in Turijn. Het is al de zesde titel van de 35-jarige Serviër bij het eindejaarstoernooi, die duidelijk nog niet versleten is. Hij versloeg Casper Ruud in de finale met 7-5, 6-3.

Djokovic miste dit jaar onder meer de Australian Open en de US Open, omdat hij geen toegang tot Australië en de Verenigde Staten had gekregen. Dit omdat hij zich niet wilde laten vaccineren tegen het coronavrius.

Van acht naar vijf

Hij won dit seizoen wel de titel op Wimbledon. Daar konden dit jaar alleen geen punten voor de wereldranglijst worden verdiend, nadat bekend was geworden dat tennissers uit Rusland en Belarus niet welkom waren in Londen.

De tennisser uit Belgrado miste hierdoor een berg aan punten voor de ranglijst en zakte af naar de achtste plaats. Door de winst van de Finals eindigt hij het jaar op de vijfde plaats.

Reuters
Novak Djokovic viert de winst van de ATP Finals met zijn dochter Tara

Maar de 35-jarige Djokovic, nu de oudste winnaar van de ATP Finals, behoort nog altijd tot de buitencategorie. Hij won dit najaar de toernooien van Tel-Aviv, Nur-Sultan en verloor de finale van het masterstoernooi in Parijs.

Op de snelle hardcourtbaan van Turijn voelde Djokovic zich deze week als een vis in het water. Na een nipte zege op Daniil Medvedev in de eerste groepswedstrijd ging het lopen bij de Serviër, met een ijzersterk optreden in de finale als hoogtepunt.

Dicht bij setwinst

Ruud had in de drie onderlinge duels met Djokovic, waaronder vorig jaar in de Finals, geen set gewonnen. Nu was de Noor dicht bij setwinst, maar bij 5-6 ging het mis: Djokovic kwam door een gelukkige netbal bij 30-30 op setpunt en sloeg toe.

De setwinst werkte kennelijk bevrijdend voor Djokovic, want Ruud kwam er daarna amper meer aan te pas. Met zes zeges in het eindejaarstoernooi (zijn eerste titel dateert van 2008) komt Djokovic op gelijke hoogte met recordhouder Roger Federer. Het is zijn 91ste toernooizege.

Meeste zeges ATP Finals

Novak Djokovic - 6
Roger Federer - 6
Ivan Lendl - 5
Pete Sampras - 5
Ilie Nastase - 4

Het tennisseizoen is overigens nog niet voorbij, want volgende week worden in het Spaanse Málaga de Davis Cup Finals gespeeld. Nederland neemt het dinsdag in de kwartfinales op tegen Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl