Daniil Medvedev vorig jaar in actie op Wimbledon, dit jaar is hij er niet bij
NOS Sport

Geen rankingpunten voor Wimbledon na weren Russen en Belarussen

De tennissers op Wimbledon kunnen dit jaar geen punten verdienen voor de wereldranglijst. Spelersorganisaties ATP (mannen) en WTA (vrouwen) hebben dat besloten omdat Russen en Belarussen niet welkom zijn op het grandslamtoernooi in Londen, dat 27 juni begint.

De Wimbledon-organisatie nam vorige maand het besluit tot een boycot naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Ook toen al kwam er kritiek van ATP en WTA en ook van enkele prominente spelers, zoals Novak Djokovic.

"Als er niets verandert, zien wij tot onze grote spijt geen andere mogelijkheid", schrijft de ATP in een verklaring. "Discriminatie door individuele toernooien door spelers uit bepaalde landen de toegang te weigeren, is voor ons niet acceptabel. Dit ondermijnt onze principes."

De WTA stelt dat "individuele sporters niet zouden mogen worden gestraft vanwege hun nationaliteit of de besluiten die door de regering van hun land zijn genomen".

Wel uitgesloten van teamcompetities

Rusland en Belarus zijn als gevolg van een schorsing door de internationale tennisfederatie ITF wel uitgesloten van teamcompetities, zoals de Davis Cup en de Billie Jean Cup. Maar de individuele tennistoernooien vallen onder de ATP en de WTA en daar mogen Russen en Belarussen wel hun wedstrijden spelen, onder een neutrale vlag.

Wimbledon wijkt als eerste tennistoernooi van deze regel af, waardoor onder anderen de Rus Daniil Medvedev en de Belarussische Victoria Azarenka het grandslamtoernooi zullen missen. Daardoor zouden ze ook veel rankingpunten kwijtraken, maar dat gebeurt door het besluit van de ATP en de WTA nu dus niet.

Wimbledon diep teleurgesteld

De Wimbledon-organisatie zegt in een reactie diep teleurgesteld te zijn over het afnemen van de rankingpunten. "Het besluit van de ATP en de WTA is disproportioneel in de context van de uitzonderlijke en extreme situatie en schadelijk voor alle proftennissers", aldus een verklaring.

De organisatie wijst erop dat het besluit om Russen en Belarussen te weren is genomen in lijn met het standpunt van de Britse regering. "We willen niet dat succes op Wimbledon ten goede komt aan de propagandamachine van het Russische regime", zo meldt de organisatie.

Wimbledon zegt zich op nadere stappen te beraden en in overleg te zijn met de andere grandslamtoernooien. Op Roland Garros, dat maandag begint, zijn Russen en Belarussen wel van de partij. De organisatie van de US Open heeft zich nog niet uitgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl