Novak Djokovic en Daniil Medvedev na hun US Open-finale in 2021
NOS Sport

Djokovic noemt weren Russen op Wimbledon 'belachelijk', Svitolina wil voorbehoud

Het besluit van de organisatie van Wimbledon om Russische en Belarussische tennissers te weren vanwege de oorlog in Oekraïne zorgt voor beroering in de tenniswereld. Tennisbonden ATP en WTA zijn boos, Novak Djokovic noemt het besluit belachelijk en de Oekraïense Elina Svitolina vindt dat er een uitzondering moet worden gemaakt voor tennissers die zich uitspreken tegen de Russische regering.

Wimbledon is, tot nu toe, het enige grandslamtoernooi dat spelers uit Rusland en Belarus weert. Beide landen waren wel al uitgesloten van de Davis Cup en de Billie Jean Cup, als gevolg van een schorsing door de internationale tennisfederatie ITF.

Maar de individuele tennistoernooien vallen onder de ATP (mannen) en de WTA (vrouwen) en daar mogen Russen en Belarussen wel hun wedstrijden spelen, onder een neutrale vlag. Dit in tegenstelling tot sporten als atletiek, skiën, roeien en badminton, waar individuele atleten uit Rusland en Belarus wel door de internationale bonden zijn geweerd.

Toppers ontbreken op Wimbledon

Door het besluit van organisator All England Lawn Tennis Club (AELTC) ontbreken tal van toptennissers op Wimbledon, onder wie Daniil Medvedev (de nummer 2 van de wereld) en Andrej Roeblev (nummer 8) bij de mannen en Aryna Sabalenka (de nummer 4 van de wereld), Anastasia Pavljoetsjenkova (nummer 15) en Viktoria Azarenka (nummer 18) bij de vrouwen.

Het is opvallend dat Wimbledon een eigen koers vaart. Op Roland Garros, het grandslamtoernooi dat eind mei in Parijs begint, zijn Russen en Belarussen wel welkom. En dat is ook het geval bij het tennistoernooi van Rosmalen, waar bijvoorbeeld Medvedev acte de présence zal geven.

Maar helemaal verrassend is het ook weer niet. Begin deze maand kondigde de toernooidirectie aan in overleg te treden met de Britse regering over de vraag wat er met de "complexe en uitdagende kwestie" rond spelers uit Rusland en Belarus moest gebeuren. In dezelfde week bracht de Britse premier Boris Johnson een bezoek aan president Volodymyr Zelinsky in Kiev om Oekraïne een extra hart onder de riem te steken.

In sommige Britse media werd al gewezen op de pijnlijke mogelijkheid dat een lid van de koninklijke familie de trofee zou moeten uitreiken aan een potentiële Russische Wimbledon-winnaar als Medvedev.

Politiek positief, tennissers kritisch

In de Britse politiek is de verbanning van Russen en Belarussen dan ook positief ontvangen, maar in de tenniswereld is niet iedereen enthousiast.

ATP en WTA noemen het besluit oneerlijk en een gevaarlijk precedent. "Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon", aldus de ATP, die aankondigde dat het bestuur gaat kijken naar mogelijke consequenties voor Wimbledon.

Ook Djokovic liet zich kritisch uit en sprak van een "belachelijk" besluit. "Het is nooit goed als sport en politiek met elkaar worden vermengd", zegt de Servische tennisser, die de oorlog na het uiteenvallen van Joegoslavië meemaakte.

Djokovic kritisch over 'belachelijk besluit' om Russen en Belarussen te weren van Wimbledon

"Ik zal oorlog altijd veroordelen, want ik ben zelf een kind van de oorlog. In Servië weten we allemaal wat er in 1999 gebeurde. We hebben in de Balkan veel oorlogen meegemaakt, ik weet hoeveel emotionele schade dat aanricht. Toch kan ik de beslissing van Wimbledon niet steunen."

'Russen die zich uitspreken, moeten mogen meedoen'

Opvallend genoeg maakt ook de Oekraïense tennisster Elina Svitolina een voorbehoud bij het Wimbledon-besluit. Zij vindt dat Russische en Belarussische tennissers die zich uitspreken tegen de Russische invasie in Oekraïne, wel zouden mogen meedoen in Londen.

Svitolina weigerde kort na het uitbreken van de oorlog tijdens een toernooi in Mexico tegen de Russische Anastasia Potapova uit te komen. Nadat was besloten dat Potapova onder neutrale vlag moest uitkomen, kwam Svitolina alsnog in actie. Haar prijzengeld à 10.000 euro doneerde ze aan het Oekraïense leger. Momenteel heeft de nummer 20 van de wereld een pauze ingelast, vanwege blessureleed en zorgen om de oorlog in haar thuisland.

"We willen ze niet compleet weren", zei Svitolina in een interview met de BBC. "We willen dat ze zich uitspreken: zijn ze het eens met ons en de rest van de wereld, of met de Russische regering? Als ze zich niet uitspreken, dan is het goed om ze in de ban te doen."

Enkele spelers spreken zich uit

Enkele Russische spelers hebben wel al van zich laten horen. Zo maakte Andrej Roeblev eind februari, kort na het uitbreken van de oorlog, een gebaar door na een wedstrijd op een ATP-toernooi in Dubai "no war please" op de camera te schrijven. En ook Anastasia Pavljoetsjenkova deed een oproep aan haar land om de oorlog te stoppen.

Medvedev heeft eerder gezegd dat hij "altijd voor vrede is", maar is verder niet op de oorlog in Oekraïne ingegaan. "Het is moeilijk om te praten over wat goed en slecht is. Ik heb mijn mening en daar praat ik over met mijn familie en mijn vrouw."

Svitolina, die vrienden en familie in Oekraïne heeft, vindt dat haar collega's meer kunnen doen. "Ik kan het aantal Russische en Belarussische spelers die hebben gevraagd hoe het met mij en mijn familie is, op één hand tellen. Dat maakt me verdrietig. We zijn collega's die elkaar iedere week zien, dus het is schokkend dat het zo snel is veranderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl