Daniil Medvedev.
NOS SportAangepast

Medvedev en andere Russen definitief niet welkom op Wimbledon, wel in Rosmalen

Tennissers uit Rusland en Belarus zijn niet welkom op Wimbledon, dat van 27 juni tot en met 10 juli gespeeld wordt. De organisatie heeft dit besloten vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

Door dit besluit kunnen bij de mannen onder anderen Daniil Medvedev (de nummer twee van de wereld), Andrej Roeblev (nummer acht) en Karen Chatsjanov (nummer 26) niet in Londen aantreden. Bij de vrouwen ontbreken onder anderen Aryna Sabalenka (de nummer vier van de wereld en halvefinaliste van vorig jaar), Viktoria Azarenka (nummer achttien) en Anastasia Pavljoetsjenkova (nummer vijftien).

"We snappen dat het hard is dat nu de individuen moeten lijden vanwege het regime van hun leiders, maar wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen", aldus All England-voorzitter Ian Hewitt.

Victoria Azarenka

Tennisvakbonden ATP en WTA vinden het besluit van Wimbledon om tennissers uit Rusland en Belarus te weren "oneerlijk" en vrezen voor "een schadelijk precedent". Volgens de ATP handelt de organisatie van het Engelse grandslamtoernooi in strijd met de regels.

"Discriminatie op basis van nationaliteit is een schending van onze overeenkomst met Wimbledon, waarin staat dat de toelating van spelers uitsluitend gebaseerd is op de ATP-ranglijsten", aldus de organisatie van het mannentennis. De ATP zegt dat het bestuur en de ledenraden gaan kijken naar consequenties voor Wimbledon.

Als gevolg van de invasie van Oekraïne werden de Russische tennissers eerder dit jaar ook al verbannen uit de Davis Cup en de Billie Jean King Cup. De landentoernooien werden vorig jaar zowel bij de mannen als vrouwen door Rusland gewonnen.

Medvedev wel naar Rosmalen

Het grastoernooi van Rosmalen kondigde voor het besluit van Wimbledon aan dat Medvedev naar Nederland komt en van 4 tot en met 12 juni zal deelnemen aan de Libéma Open.

Rosmalen is een voorbereidingstoernooi op Wimbledon. Ook nu Medvedev geweerd wordt in Londen zal hij deelnemen in Rosmalen. "Ik kijk er naar uit om weer naar Nederland te komen en te spelen. Ik hou van het spelen op gras en de ontspannen sfeer waar de Libéma Open om bekend staat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl