Rishi Sunak is door koning Charles aangesteld als nieuwe premier
NOS NieuwsAangepast

Rishi Sunak nieuwe Britse premier, belooft vertrouwen te herstellen

Rishi Sunak is aangesteld als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk na zijn bezoek aan koning Charles in Buckingham Palace. Sunak hield kort daarna een toespraak voor de ambtswoning op 10 Downing Street. De voormalig minister van Financiën wordt de vijfde Britse premier in zes jaar tijd.

Sunak beloofde de diepe economische crisis in het land aan te pakken. Met een beleid van "economische stabiliteit" zegt hij het Britse volk en bedrijven te willen beschermen. Ook erkent hij dat er fouten zijn gemaakt door zijn voorganger Liz Truss, maar dat het geen kwade wil was. Het land heeft te maken met een gascrisis en hoge inflatie.

Sunak: ' Pijnlijke keuzes zullen nodig zijn'

Ook beloofde hij het vertrouwen in de politiek te herstellen met een integere regering. Sunak heeft nu de opdracht een nieuwe regering te vormen. "Vertrouwen moet verdiend worden, en ik zal jullie vertrouwen winnen", zei de premier. Ook binnen de Conservatieve Partij heerst veel verdeeldheid. Morgen staat zijn eerste confrontatie met de oppositie op het programma, met het wekelijkse vragenuurtje in het Lagerhuis.

Afscheid van Truss

De 42-jarige Sunak volgt Liz Truss op, die vanochtend afscheid heeft genomen als premier. Truss zegt in haar laatste toespraak dat het een "enorme eer" was om het land te mogen leiden na de dood van koningin Elizabeth en toen koning Charles nieuw staatshoofd werd. Twee dagen na Truss' aantreden overleed de koningin.

Truss heeft naar eigen zeggen in een korte tijd "vastberaden" gehandeld om de economische problemen in het land aan te pakken. Door de grote onvrede over haar beleid stapte ze vorige week op.

Truss hield vanochtend een laatste bijeenkomst met haar kabinet. Na haar toespraak reisde ze af naar Buckingham Palace om haar ontslag aan te bieden aan koning Charles. Ze is de kortst zittende premier die het VK ooit heeft gehad: ze was 45 dagen in functie.

In haar afscheidsrede voor de deur van de ambtswoning toonde Truss zich trots op wat ze heeft bereikt:

Truss in afscheidsrede: 'In korte tijd veel bereikt'

Sunak werd gisteren gekozen door de Conservatieve Partij als nieuwe leider. Daarmee wordt hij automatisch de nieuwe premier van het land. Na het aftreden van Boris Johnson deed hij al een poging om partijleider te worden, maar hij verloor toen van Truss. Toen zij donderdag haar vertrek aankondigde na een wekenlange politieke en financiële crisis stelde Sunak zich opnieuw verkiesbaar

Jongste en rijkste premier

Sunak werd geboren in Southampton in een familie van Indiase afkomt. Hij is de eerste Britse premier die het hindoeïsme aanhangt en de eerste premier van kleur. Met zijn 42 jaar is hij de jongste premier in ruim 200 jaar tijd. Met een geschat familievermogen van 850 miljoen euro wordt hij de rijkste premier die de Britten ooit gehad hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl