NOS NieuwsAangepast

Rishi Sunak wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk

Voormalig minister van Financiën Rishi Sunak wordt de nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij. Daarmee volgt hij automatisch Liz Truss op als premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn enige rivaal, Penny Mordaunt, trok zich op het laatste moment terug uit de leiderschapsrace, melden Britse media. Mordaunt heeft meteen haar steun uitgesproken voor Sunak.

In een eerste reactie zegt de voorzitter van de Conservatieve Partij dat het nu tijd is om een eenheid te vormen en dat alle leden zich achter Sunak scharen. "De tijd van interne discussies is nu voorbij. En onder leiding van Rishi Sunak weet ik zeker dat we de problemen van het Britse volk kunnen aanpakken."

De 42-jarige Sunak, die geboren werd in Southampton (zijn ouders van Indiase afkomst) is de eerste Britse premier die het hindoeïsme aanhangt. Hij is ook de eerste premier van kleur. Naar verwachting benoemt koning Charles hem morgen tot premier.

Indiërs zijn blij met het nieuws:

Blijdschap in India om nieuwe Britse premier van Indiase komaf

Om een gooi te mogen doen naar het leiderschap van de partij, moest een kandidaat voor 15.00 uur Nederlandse tijd de steun van ten minste honderd partijgenoten in het Lagerhuis hebben. Sunak had volgens de BBC zeker 193 Conservatieve parlementariërs achter zich weten te krijgen.

Zijn enige rivaal, de Conservatieve fractievoorzitter in het Lagerhuis Penny Mordaunt, bleef steken op nog geen dertig steunbetuigingen. Zij trok zich dus vlak voor 15.00 uur dus terug uit de race.

Gisteren trok oud-premier Johnson zich al terug uit de strijd om het partijleiderschap, nog voor hij zich officieel kandidaat had gesteld. Daarmee werd al duidelijk dat de weg voor Sunak naar het premierschap open lag.

Sunak was eerder minister van Financiën in de regering-Johnson. Zijn vertrek uit het kabinet afgelopen zomer luidde de val in van de premier na een reeks schandalen. Veel partijgenoten nemen dat Sunak nog altijd kwalijk.

Na het aftreden van Johnson deed Sunak al een poging om partijleider te worden, maar hij verloor toen van Liz Truss. Toen zij donderdag haar vertrek aankondigde na een wekenlange politieke en financiële crisis stelde Sunak zich opnieuw verkiesbaar.

Nieuwssite Politico spreekt van de verbazingwekkendste politieke comeback in de recente geschiedenis. September's loser becoming October's prime minister, vat de BBC zijn terugkeer samen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl