Rishi Sunak, gisteren bij zijn huis
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson geen kandidaat VK, weg lijkt vrij voor Rishi Sunak

De Britse oud-premier Boris Johnson trekt zich terug uit de leiderschapsstrijd in de Conservatieve Partij. Daarmee lijkt de weg vrij voor voormalig minister van Financiën Rishi Sunak om Liz Truss op te volgen als premier.

Johnson, die deze zomer nog opstapte als premier na een reeks schandalen, zegt in een verklaring dat hij ervan overtuigd is dat hij een goede kans maakte om de komende week terug te keren op Downing Street. Ook zou hij de Conservatieve Partij in 2024 naar eigen zeggen een overwinning kunnen bezorgen bij de parlementsverkiezingen.

Desondanks doet hij geen gooi naar de functie van partijleider, die automatisch het premierschap met zich meebrengt. "In de afgelopen dagen heb ik helaas moeten concluderen dat dat niet de juiste stap zou zijn. Je kunt niet effectief regeren zonder een eensgezinde partij in het parlement."

Johnson zegt dat hij de afgelopen dagen tevergeefs heeft geprobeerd om op één lijn te komen met de andere twee gegadigden, Sunak en Penny Mordaunt. "Ik hoopte dat we overeenstemming konden bereiken in het landsbelang, maar dat is helaas niet gelukt."

"Ik meen dat ik veel te bieden heb, maar ik ben bang dat dit gewoonweg niet het juiste moment is."

De Conservatieve Partij stemt vandaag over de opvolging van Truss. Nu Johnson uit de race stapt, lijkt Sunak (42) de kandidaat met de beste papieren.

In tegenstelling tot Mordaunt is hij verzekerd van de honderd steunbetuigingen van parlementsleden die nodig zijn om te mogen meedoen. Hij heeft er volgens de BBC bijna 150, ruim genoeg om een gooi te kunnen doen naar het leiderschap. Als er geen andere kandidaat komt, wordt Sunak vanmiddag uitgeroepen tot partijleider en is daarmee automatisch premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl