Rishi Sunak voor zijn huis in Londen
NOS Nieuws

Britse oud-minister Sunak doet nieuwe poging om premier te worden

De Britse politicus Rishi Sunak wil partijleider van de Conservatieve Partij worden en daarmee de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. "We leven in een geweldig land maar we hebben te maken met een enorme economische crisis", gaf hij op Twitter aan als reden om zich kandidaat te stellen.

Sunak was minister van Financiën in de regering van Boris Johnson. Hij deed na het aftreden van Johnson al een vergeefse poging om leider van zijn partij te worden. Hij verloor toen van Liz Truss, die donderdag opstapte als premier. Zij was de kortst zittende premier van het Verenigd Koninkrijk ooit.

De 42-jarige Sunak is een politieke veteraan en een uitgesproken tegenstander van Boris Johnson. Het was zijn vertrek uit de regering-Johnson dat na verschillende schandalen het einde inluidde voor de premier.

Volgens de Britse media heeft de oud-minister van Financiën voldoende aanhangers binnen de partij achter zich weten te krijgen om mee te kunnen doen aan de leiderschapsverkiezing. Zondagochtend stond de teller volgens de BBC op 130, ruim boven de grens van honderd die nodig zijn om mee te kunnen doen.

Twee personen hebben zich nu officieel kandidaat gesteld voor het leiderschap van de Conservatieven. Fractievoorzitter in het Lagerhuis Penny Mordaunt heeft als eerste gezegd dat ze mee wil doen. Het lijkt er echter niet op dat zij al de benodigde 100 stemmen heeft van parlementsleden uit haar partij.

Naast Sunak en Mordaunt wordt er ook over een mogelijke kandidatuur van voormalig premier Boris Johnson gesproken. Hij kwam vervroegd terug van vakantie en zou zich in de leiderschapsstrijd willen mengen. Hij krijgt openlijk minder steun, hoewel zijn volgelingen binnen de partij bezweren dat hij de honderd benodigde parlementsleden achter zich heeft geschaard. Officieel staat de teller echter op 55.

Boris Johnson

Een kandidatuur van Johnson is omstreden. In juli trad hij af na een reeks schandalen. Partijgenoten weigerden hem daarom langer te steunen als premier. Sindsdien is hij alleen nog parlementslid. Aanhangers wijzen erop dat hij de partij naar een enorme verkiezingswinst leidde in 2019.

Tegenstanders vinden het belachelijk dat hij zo snel na zijn vertrek al aan een rentree denkt. Zij herinneren eraan dat er nog altijd een parlementair onderzoek loopt naar zijn verklaringen over partygate, de verboden lockdownborrels die in zijn ambtswoning werden gehouden. De straf die hem daarbij boven het hoofd hangt, kan binnen enkele maanden weer tot een leiderschapscrisis leiden.

Als Sunak morgenmiddag om 14.00 uur de enige officiële kandidaat is met honderd parlementsleden achter zich volgt hij automatisch Liz Truss op. Hij is dan de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk. Voldoen meerdere kandidaten aan de voorwaarden, dan mogen partijleden voor aanstaande vrijdag hun keuze maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl