Premier Boris Johnson met de nu afgetreden ministers Javid (links) en Sunak in april van dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Britse ministers stappen op: crisis regering Johnson lijkt compleet

Twee Britse ministers zijn opgestapt uit onvrede met premier Johnson. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid en minister van Financiën Rishi Sunak maakten vlak na elkaar bekend geen vertrouwen meer te hebben in de premier na een reeks schandalen.

Daarmee lijkt de crisis in de regering van Johnson compleet, alhoewel er vrijwel direct nieuwe ministers zijn benoemd. Stafchef Steve Barclay neemt het stokje over van Javid en onderwijsminister Nadhim Zahawi wordt de nieuwe minister van Financiën.

"Het publiek verwacht terecht dat de overheid correct, competent en serieus wordt bestuurd. Ik geloof dat deze normen het waard zijn om voor te vechten en daarom neem ik ontslag", zei Sunak op Twitter.

"Ik ben trouw geweest. In situaties waarin ik het niet met jou eens was op persoonlijk gebied, steunde ik jou bij het publiek", schrijft Sunak in zijn ontslagbrief aan Johnson. In de voorbereiding op een gezamenlijke toespraak over de economie kwam Sunak erachter dat de ideeën van hem en Johnson "fundamenteel anders" zijn. "We kunnen zo niet verdergaan."

Javid zegt dat hij er niet meer op vertrouwt dat Johnson het land kan leiden na alles wat er is gebeurd. Hij doelt daarmee vooral op het meest recente misbruikschandaal waarbij de premier betrokken is geraakt.

Voormalig 'deputy chief whip' Chris Pincher, die in het Britse parlement ervoor moest zorgen dat zijn partijleden op het juiste voorstel stemden, is beschuldigd van seksueel wangedrag. Hij zou in het verleden twee mannen hebben betast in een privéclub. In februari werd hij door Johnson benoemd in de regering. Afgelopen donderdag stapte hij op.

Johnson is gevraagd of hij van het wangedrag wist toen hij Pincher aanstelde. De uitleg van de regering veranderde meerdere keren, maar gisteren kwam naar buiten dat Johnson van het wangedrag op de hoogte was. Een woordvoerder voegde eraan toe dat de beschuldigingen niet tot een formele klacht hebben geleid.

Vandaag bood Johnson zijn excuses aan vanwege de benoeming van Pincher. "Achteraf gezien was het verkeerd", zei hij in een verklaring.

Aftredend minister Javid zegt dat veel beleidsbepalers en ook de inwoners hun vertrouwen in de premier hebben verloren door alles wat er gebeurd is. "Het spijt me te moeten zeggen dat het voor mij duidelijk is dat deze situatie niet zal veranderen onder jouw leiding - en daarom heb je ook mijn vertrouwen verloren", schrijft hij in een brief aan Johnson.

'Jammer dat ministers opstappen'

Johnson vind het jammer dat Javid en Sunak opstappen, schrijft hij in een brief aan de twee afgetreden ministers. Het werken met Sunak gaat hij missen. Volgens Johnson heeft hij "uitstekende diensten verleend tijdens de meest uitdagende periode voor onze economie in de geschiedenis van de vredestijd", schrijft de BBC, die de brief heeft ingezien.

In de brief aan Javid prijst de premier het werk van de minister. "Je zult enorm gemist worden en ik kijk uit naar je bijdrage vanaf de achterbank."

Ook anderen stappen op

Twee beleidsmakers van de Britse Conservatieve Partij zijn ook gestopt uit protest tegen het leiderschap van Johnson. Ze plaatsten hun ontslagbrieven op sociale media.

De leider van de oppositiepartij Labour vindt dat het tijd is voor een nieuwe regering. Keir Starmer zei dat hij een nationale verkiezing zou steunen. "Deze regering is aan het instorten."

Ook advocaat-generaal Alex Chalk stapt op als juridisch toezichthouder van het het Britse kabinet. In een op Twitter gepubliceerde brief schrijft hij dit te doen uit protest tegen het leiderschap van Johnson. "De premier heeft een advocaat-generaal nodig die de cultuur en koers kan verdedigen waarop hij toezicht houdt", schrijft Chalk onder meer. "Het spijt me dat ik dat niet langer kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl