1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Premier Johnson mag aanblijven, overleeft vertrouwensstemming eigen partij

Premier Boris Johnson heeft een stemming over de toekomst van zijn partijleiderschap overleefd. 211 partijgenoten in het Lagerhuis steunden hem, 148 vonden dat Johnson het veld moest ruimen. Dat betekent dat 59 procent van zijn fractiegenoten achter hem staat. De stemming was aangevraagd door een groep leden binnen de Conservatieve Partij, naar aanleiding van partygate.

De uitkomst betekent dat Johnson aan mag blijven als partijleider van de Conservatieven, en als gevolg daarvan ook als premier. Onder de huidige regels betekent dit bovendien dat er de komende 12 maanden niet nog eens een vertrouwensstemming mag worden gehouden.

Johnson zelf sprak van een "overtuigend resultaat". Hij zei te hopen dat de partij hiermee de ophef rond partygate - volgens Johnson aangezwengeld door de media - achter zich kan laten.

Labour-leider Keir Starmer zag juist een "verdeelde" Conservatieve Partij die Johnson overeind houdt zonder plan om de problemen aan te pakken.

Ondanks flink wat tegenstand reageerde Johnson positief op het resultaat:

Johnson vol vertrouwen: 'Kunnen ons nu richten op echt belangrijke zaken'

De stemming was een tamelijk langgerekte procedure. Twee uur lang konden Conservatieve parlementariërs het parlement ervoor binnenlopen. De stemming verliep verder anoniem - alleen als partijleden hier zelf mee naar buiten treden, wordt duidelijk hoe zij hebben gestemd.

Sommige Conservatieven maakten dit vanavond publiekelijk bekend, onder wie oud-minister Jeremy Hunt, die zelf ooit een gooi deed naar het kandidaatschap van de Tories. Hij zei op Twitter dat hij "voor verandering" had gestemd.

Direct nadat de uitslag bekend was gemaakt, klonk er luid gejuich in de ruimte met Conservatieve parlementariërs:

Boris Johnson overleeft vertrouwensstemming eigen partij

De voorbije maanden publiceerden de Britse media over feestjes met premier Johnson, die werden gehouden terwijl er in Engeland strenge coronaregels golden. Johnson probeerde de berichtgeving tevergeefs bagatelliseren. Niet alleen kwamen er meer feestjes aan het licht, ook kwamen er meer details naar buiten. Die reikten van de schommel van Johnsons zoon die door een feestganger kapotgemaakt was, tot aan beelden van lege flessen drank in een kantoor van Downing Street. De affaire leidde uiteindelijk tot een vernietigend rapport en boetes.

Eerder vandaag maakte de voorzitter van het machtige 1922 comité van de Conservatieven bekend dat er genoeg brieven waren verzameld om een stemming over Johnson in gang te zetten. In totaal waren hiervoor 54 aanvragen van fractiegenoten nodig (wat neerkwam op 15 procent). Om aan te blijven, had Johnson vanavond de meerderheid van Conservatieve parlementariërs nodig. Dat kwam neer op 180 stemmen: de helft plus één extra stem.

Als Johnson was weggestemd, had dat niet automatisch tot nieuwe verkiezingen geleid. Binnen de partij was dan een leiderschapsverkiezing gehouden, zoals destijds ook gebeurde toen oud-premier Theresa May het veld ruimde. Johnson volgde haar toen op.

Dat Johnson de stemming heeft overleefd, betekent overigens niet dat de rust terugkeert in de partij. De premier kreeg alsnog 148 tegenstemmen van partijgenoten die geen vertrouwen meer hebben in zijn leiderschap. Ook zijn voorganger May kreeg ooit met een leiderschapsstemming te maken. Zij had toen een meerderheid van 63 procent achter zich.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl