Een van de foto's uit het rapport

Eindrapport partygate noemt gedrag 'moeilijk te rechtvaardigen'

De topambtenaar die de lockdownfeestjes in Downingstreet 10 en andere Britse regeringsgebouwen onderzocht, zegt in haar eindrapport dat het gedrag van de aanwezigen op die feestjes "moeilijk te rechtvaardigen" is.

Net als in de tussenrapportage die in januari verscheen, zegt topambtenaar Sue Gray dat ten minste op een paar van die bijeenkomsten aanwezigen in ernstige mate niet aan de eisen hebben voldaan die aan mensen "in het hart van de regering" worden gesteld en ook niet aan de eisen die aan heel de Britse bevolking werden gesteld.

"Sommige van de bijeenkomsten hadden niet mogen plaatsvinden, andere hadden zich niet zo mogen ontwikkelen als ze gedaan hebben", zegt Gray in het rapport dat eerder vandaag aan premier Johnson is overhandigd. Met dat laatste doelt ze op het "excessief gebruik van alcohol".

Volgens Gray waren er wel ambtenaren die bezwaren tegen het schenden van coronaregels wilden uiten, maar voelden zij zich onmachtig om dat te doen.

Gray waarschuwt dat het gedrag in de regeringskringen niet vereenzelvigd mag worden met de rest van de Britse bestuurscultuur. "Duizenden mensen in heel het land hebben in deze bijzondere tijd onvermoeibaar hun werk gedaan."

Johnson: niet bewust misleid

Premier Johnson reageerde aan het begin van de middag in het Lagerhuis. Hij had daar eerder gezegd dat in zijn ambtswoning geen coronaregels waren geschonden. Nu zei hij dat hij het parlement niet "bewust" heeft misleid, omdat hij op het moment dat hij de ontkenning uitsprak dacht dat dat de waarheid was.

Bekijk hier Johnsons reactie in het Lagerhuis:

Johnson over feestjes partygate: 'Duidelijk in strijd met de regels'

Ook zei Johnson zich door de conclusies van het rapport "nederig te voelen" en "de volledige verantwoordelijkheid" te nemen. Opstappen is daar geen onderdeel van, zei Johnson. Volgens hem is het nu belangrijk "verder te gaan" en moet zijn regering zich op prioriteiten focussen.

Johnson laat zijn medewerkers niet vallen. "Het zijn goede, hardwerkende mensen die geroepen zijn om hun uiterste best voor het land te doen", zei hij. "Ik hoop dat we nu kunnen doorgaan met de dingen die voor de mensen in het land het belangrijkste zijn."

De onthullingen over de lockdownfeestjes houden de Britten al een half jaar bezig. Nieuws dat Johnson en zijn staf de coronaregels schonden, terwijl de Britten zelfs geen zieke en stervende familieleden mochten bezoeken, leidde tot grote verontwaardiging.

Gray onderzocht zestien bijeenkomsten die in 2020 en 20121 werden gehouden. Ze constateerde in januari al dat de feestjes in Downing Street 10 tijdens de coronalockdown niet hadden mogen plaatsvinden en dat leidinggevenden hadden gefaald.

De publicatie van het eindrapport werd uitgesteld omdat het politieonderzoek naar de feestjes moest worden afgerond. Dat is inmiddels gebeurd en het heeft tot het opleggen van 126 boetes aan meer dan tachtig personen geleid, onder wie de premier, zijn vrouw Carrie en minister van Financiën Rishi Sunak. De boetes hadden betrekking op acht verschillende bijeenkomsten.

Conservatieve collega's beslissen over Johnsons lot

De afgelopen week doken foto's op van een toostende Boris Johnson. Op de tafel voor hem staan flessen wijn, andere alcoholische dranken en hapjes. Volgens de tv-zender ITV zijn de foto's gemaakt op een lockdownfeest op 13 november 2020. Er waren zeker negen mensen aanwezig in de ruimte, toen er binnen eigenlijk maar twee mensen bij elkaar mochten komen.

De oppositie beschuldigt Johnson van het opzettelijk misleiden van het parlement, omdat hij eerst ontkende dat er tijdens de lockdown feestjes in zijn ambtswoning zijn geweest. Uiteindelijk is de reactie van de parlementsleden van de regerende Conservatieve Partij doorslaggevend; alleen Johnsons eigen partij kan hem afzetten.

In een documentaire die de BBC gisteren uitzond, komen medewerkers van Downing Street 10 aan het woord die Johnson zelf op de feestjes hebben gezien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl