Rishi Sunak temidden van zijn partijgenoten
NOS NieuwsAangepast

Aanstaand Brits premier Sunak wil focus op economie en eenheid in de partij

De aanstaande Britse premier Rishi Sunak wil inzetten op economische stabiliteit en de verdeelde partij verenigen. In een korte toespraak beloofde hij "dag en nacht te zullen werken voor het Britse volk". Verder gaf de 42-jarige in zijn toespraak weinig prijs over de koers die hij wil varen.

Sunak erkende dat het Verenigd Koninkrijk staat voor een zeer zware "economische uitdaging". Het rampzalige plan van zijn voorganger, Liz Truss, om belastingen te verlagen en de uitgaven te verhogen door veel geld te lenen, kwam niet aan de orde in Sunaks speech. Wel bedankte hij Truss. "Ze heeft onze partij geleid onder zeer moeilijke omstandigheden."

Morgen officiële benoeming

Truss stapte op na 45 dagen en is daarmee de kortst zittende premier uit de Britse geschiedenis. Sunak bleef als enige kandidaat over om haar op te volgen, zo bleek vanmiddag. Hij wordt morgen officieel benoemd tot de 57ste premier van het Verenigd Koninkrijk.

"Het is de grootste eer van mijn leven de partij te mogen leiden waar ik van houd, en om iets terug te kunnen geven aan het land waar ik zo veel aan te danken heb", zei Sunak. Hij wordt de eerste premier van kleur en de jongste in 200 jaar.

Bekijk hier een deel van zijn toespraak:

'Ik ben nederig en voel me vereerd'

Achter gesloten deuren zei Sunak tegen zijn partijgenoten dat de Tories "een existentiële dreiging" het hoofd moeten bieden. Alleen door economische discipline, zware maatregelen en herstel van de eenheid in de partij kan het vertrouwen van de kiezer worden teruggewonnen.

De 42-jarige ex-minister van Financiën is niet van plan nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Gezien de peilingen zou dat rampzalig uitpakken voor de Conservatieven.

Onder gejuich en applaus van zijn partijgenoten werd de aanstaande premier onthaald:

Warm welkom van partijgenoten voor Rishi Sunak

Intussen uiten Britse oppositiepartijen forse kritiek op Sunaks aanstaande benoeming. Ze vinden het ondemocratisch dat de 42-jarige ex-minister van Financiën zonder nieuwe landelijke verkiezingen premier wordt. De oppositie roept opnieuw op tot een stembusgang.

'Niemand heeft hiervoor gestemd'

"De Tories hebben Rishi Sunak gekroond zonder dat hij nog maar iets heeft gezegd over zijn plannen als premier", twitterde de vice-voorzitter van Labour, de grootste oppositiepartij. "Hij heeft geen mandaat, geen antwoorden en geen idee. Niemand heeft hiervoor gestemd."

Ook de Liberal Democrats vallen de aanstaande premier persoonlijk aan. Volgens leider Ed Davey hebben de Conservatieven "opnieuw iemand aangesteld die het contact met de werkelijkheid kwijt is". Met zijn miljoenenvermogen snapt Sunak niets van "de problemen en worstelingen" van de miljoenen Britten die vanwege de energiecrisis moeite hebben om rond te komen, zei Davey.

Oppositie; kansen verspeeld

De oppositie stelt dat de Conservatieven hun kansen hebben verspeeld na het gedwongen vertrek van twee premiers in een paar maanden tijd. Maar wettelijk gezien staan de Conservatieven in hun recht. Ze mogen een nieuwe premier aanwijzen zonder dat er verkiezingen aan te pas komen. Dat komt doordat de partij een ruime meerderheid heeft in het Lagerhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl