Britse koningin Elizabeth (96) overleden
De Britse koningin Elizabeth II is op 96-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Buckingham Palace in een verklaring. Volgens het paleis is de koningin "vredig" overleden op Balmoral Castle in Schotland.
Haar familie, van wie een groot deel vanmiddag naar het zomerverblijf van de koninklijke familie was gekomen, blijft daar vanavond nog, laat het paleis weten. Ze gaan een periode van rouw in en hun afspraken zijn de komende tijd afgezegd. Op overheidsgebouwen en paleizen gaat de vlag halfstok.
Zo kondigde de BBC het overlijden van koningin Elizabeth aan:
De hoogbejaarde Elizabeth had al langere tijd gezondheidsproblemen. De bezorgdheid over haar toestand nam verder toe nadat het paleis vanmiddag in een kort persbericht had medegedeeld dat de vorstin onder medisch toezicht was geplaatst. Artsen maakten zich zorgen over haar gezondheid, stond in de verklaring.
Na de mededeling van het paleis werd bekend dat de naaste familieleden van de Queen waren afgereisd naar Balmoral Castle, onder wie kroonprins Charles, die per direct de nieuwe koning is. Ook de andere kinderen van Elizabeth, prinses Anne, prins Edward en prins Andrew waren naar het kasteel gekomen, evenals haar kleinzoon William. Prins Harry kwam daar pas na haar overlijden aan.
Koningin Elizabeth, de vierde monarch van de Windsor-dynastie, heeft bijna 71 jaar op de Britse troon gezeten. Ze werd in 1952 op 25-jarige leeftijd koningin, toen Winston Churchill premier was. Daarna maakte ze nog veertien andere prime ministers mee, van wie ze de laatste nog deze week benoemde: Liz Truss.
De beëdiging van Truss vond vanwege de broze gezondheid van de vorstin plaats op Balmoral, en niet zoals gebruikelijk in Buckingham Palace. Elizabeth was toen al te zwak om voor de benoeming terug te gaan naar Londen.
Staatshoofd van vijftien landen
De Queen was bijna 74 jaar lang getrouwd met Philip Mountbatten, die in april vorig jaar overleed. Hij werd 99 jaar.
Philip was behalve de huwelijkspartner van Elizabeth ook een belangrijke adviseur van zijn vrouw, die op het moment van haar overlijden staatshoofd was van vijftien landen. Behalve het Verenigd Koninkrijk horen onder meer Canada, Australië en Nieuw-Zeeland bij het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest.
Het overgrote deel van de Britten heeft nooit een ander staatshoofd meegemaakt dan koningin Elizabeth:
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zeggen in een reactie op het overlijden van de Britse koningin dat zij Elizabeth "met diep respect en grote affectie gedenken". "Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk", schrijven ze.
Ze zeggen intens dankbaar te zijn voor de "hechte vriendschap" met de Britse koninklijke familie "waaraan koningin Elizabeth zo'n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd". Het Koninklijk Huis heeft daarbij drie foto's gepubliceerd waarop drie generaties Oranjes te zien zijn met Elizabeth: Juliana, Beatrix en Willem-Alexander.