Elizabeth met prins Charles
NOS NieuwsAangepast

Koningin Elizabeth zegt eigen dankdienst af vanwege gezondheid

Koningin Elizabeth heeft afgezegd voor de speciale kerkdienst ter gelegenheid van haar 70-jarig regeringsjubileum. Gisteren werd de 96-jarige koningin op het balkon van Buckingham Palace toegejuicht door een grote menigte. Volgens het paleis genoot ze erg van de straaljagers en de parade Trooping the Colour, maar was ze toch niet helemaal in orde.

De 96-jarige vorstin komt de laatste maanden al minder in het openbaar, volgens het paleis omdat zij last heeft van 'mobiliteitsproblemen'. Om die reden zal zij dan ook niet aanwezig zijn bij de dienst in St Paul's Cathedral in Londen. "Met veel tegenzin heeft de koningin moeten concluderen dat zij hier niet bij zal zijn", liet de woordvoering van Buckingham Palace weten.

De genodigden voor de dienst kwamen aan het einde van de ochtend aan. Onder hen ook kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan Markle en premier Johnson. Die laatste werd met boegeroep ontvangen:

St. Paul stroomt vol voor dankdienst Elizabeth, gejoel bij aankomst Johnson

In de avond was de vorstin nog wel bij een ceremonie met verlichte bakens. In het Verenigd Koninkrijk en in de hoofdsteden van de landen van het Gemenebest werden meer dan 3500 lichten ontstoken, als symbool voor de eenheid tussen de landen.

Het gebied rond Buckingham Palace was te klein om iedereen een plekje te geven bij de aftrap van de festiviteiten rond het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth:

Vliegshow, saluutschoten en heel veel paarden, Elizabeth geniet van Jubileumceremonie

Elizabeth is de langstzittende monarch die het Verenigd Koninkrijk ooit gekend heeft. Wereldleiders zoals de Amerikaanse president Biden, de Franse president Macron en paus Franciscus brachten hun felicitaties voor het jubileum over.

De in opspraak geraakte prins Andrew was gisteren afwezig. Hij trof dit jaar een schikking met Virginia Giuffre, de vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik. Volgens Buckingham Palace zal hij ook niet bij de dankdienst aanwezig zijn omdat hij positief is getest op corona. Het zou de enige plechtigheid zijn waar Andrew bij mocht zijn, omdat hij geen werkend lid meer is van de koninklijke familie.

Komend weekend zijn er vanwege het jubileum in het VK nog allerlei feestelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl