NOS NieuwsAangepast

Grote menigte viert jubileumfeest Queen Elizabeth in Londen

In Londen vieren tienduizenden mensen het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Het lange weekend vol festiviteiten is afgetrapt met de jaarlijkse Trooping the Colour-parade.

Het was rond 11.00 uur lokale tijd al zo druk dat er geen plek meer is voor nieuwe toeschouwers. De politie vroeg mensen om niet meer naar het park te komen om "teleurstelling te voorkomen".

Na de parade is Elizabeth verschenen op het balkon van Buckingham Palace. Naast haar neef Edward, de hertog van Kent, keek ze naar de troepen.

Later op de dag kwam ze terug voor een balkonscène met familieleden. Straaljagers vlogen sierlijk langs en vormden een grote '70' in de lucht. Op het balkon waren alleen werkende royals aanwezig. De kleinzoon van de koningin, Harry, zijn vrouw Meghan en de omstreden prins Andrew ontbraken dus.

Bekijk hier de hoogtepunten van deze dag vol traditie en spektakel:

Vliegshow, saluutschoten en heel veel paarden, Elizabeth geniet van Jubileumceremonie

De koningin viert haar platina jubileum: ze zit 70 jaar op de troon en is wereldwijd het oudste en langst zittende staatshoofd.

Het is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat mensen weer bij de parade kunnen zijn. Sommigen sliepen vannacht in tentjes om een goed plekje te bemachtigen. "Hopelijk vangen we een glimp op van de familie. Het liefste van de koningin", zei een vrouw.

Toeschouwers hebben onder meer vlaggen bij zich, maskers van Elizabeth en ballonnen van corgi's, het favoriete hondenras van de koningin.

Sommige fans brachten zelfs de nacht op een stoeltje door om de beste plek te hebben:

 • REuters
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
 • AFP
  Kate en Camilla
 • AP
  Koningin Elizabeth neemt de parade af
 • AFP
 • AP

De kinderen van prins William en zijn vrouw Catherine reden dit jaar voor het eerst mee met de parade: prins George (8), prinses Charlotte (7) en prins Louis (4) zaten in de koets met Catherine en Camilla, de vrouw van prins Charles. De kroonprins reed te paard mee in de parade, samen met zijn zus Anne en zoon William.

De vierjarige Louis trok de aandacht bij de balkonscène:

De koningin rijdt ditmaal niet in de 260 jaar oude koninklijke gouden staatsiekoets. Ze heeft een keer laten vallen dat deze "verschrikkelijk oncomfortabel" is. Vanwege de broze gezondheid van de koningin wordt volgens het paleis per dag gekeken welke festiviteiten ze bijwoont.

Een groep demonstranten probeerde de festiviteiten te verstoren voorafgaand aan de parade. Volgens Sky News gaat het om vijf mannen die over de barricades klommen.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rebellion zegt dat zij achter het protest zaten. De politie heeft "een aantal arrestaties verricht".

Felicitaties

Meerdere wereldleiders feliciteren de koningin met haar jubileum; onder hen de Amerikaanse president Biden, de Franse president Macron en Paus Franciscus.

"Namens de VS, felicitaties aan koningin Elizabeth II met een ongekende 70 jaar dienst aan het VK en het Gemenebest. Bedankt voor de vriendschap met het Amerikaanse volk", schrijft Biden.

De Britse oud-premier Theresa May zegt dat de koningin al 70 jaar "standvastig is in haar onbaatzuchtigheid, plichtstrouwheid en toewijding aan haar land".

Ook premier Johnson feliciteert de koningin:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl