Truss werd ontvangen in de groene zitkamer
NOS NieuwsAangepast

Liz Truss op Balmoral benoemd tot nieuwe Britse premier

In Balmoral, het Schotse buitenverblijf van koningin Elizabeth, is Liz Truss benoemd tot de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Truss is na Margaret Thatcher en Theresa May de derde vrouwelijke premier.

Truss reisde, kort na vertrekkend premier Boris Johnson, via het RAF-vliegveld in Northolt naar Aberdeen, en daarna met de auto door een regenachtig landschap naar Balmoral voor de zogenoemde 'handkus-ceremonie', waarbij ze benoemd werd tot de nieuwe premier.

Bij die ceremonie beroert de aankomend premier met zijn of haar lippen heel even de hand van de koningin, maar het geven van een echte kus is niet de bedoeling.

De koningin ontving Truss in de groene zitkamer op Balmoral, een kamer die bedoeld is voor bijeenkomsten van het koninklijk gezin en die daarom slechts bij een paar gelegenheden is gefotografeerd.

Hoewel koningin Elizabeth een wandelstok vasthad, leek ze verder in goede gezondheid te zijn. Vanwege de verplaatsing van de ceremonie, die normaal gesproken op Buckingham Palace plaatsvindt, naar Balmoral vanwege de broze gezondheid van de koningin, waren hierover in de Britse media twijfels geuit.

Energiecrisis

Truss is nu op de terugweg naar Londen, waar ze rond 17.15 uur haar eerste speech als premier van het Verenigd Koninkrijk houdt. Naar verwachting zal ze dan bekendmaken dat de regering gaat ingrijpen op de energiemarkt om zowel consumenten als het bedrijfsleven te hulp te schieten in verband met de hoge energieprijzen.

In documenten, die zijn ingezien door persbureau Bloomberg, staat dat ze een eerder aangekondigde prijsverhoging voor elektriciteit en gas wil tegenhouden en de energierekening voor huishoudens praktisch wil bevriezen. Voor die maatregel wil ze omgerekend 150 miljard euro uittrekken.

Voor maatregelen om het bedrijfsleven te compenseren voor de hoge energiekosten heeft ze zo'n 46 miljard euro uitgetrokken.

In haar speech zal Truss ook de samenstelling van haar kabinet bekendmaken.

NOS op 3 maakte deze aflevering van de podcast Lang verhaal kort over de opvolger van Johnson. In een paar minuten leggen zij uit wie Liz Truss is en wat haar te wachten staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl