De afscheidsspeech van Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson neemt afscheid als premier: This is it folks

Boris Johnson heeft afscheid genomen als premier van het Verenigd Koninkrijk met een toespraak voor zijn ambtswoning Downing Street 10.

"This is it folks", zo begon hij. In zijn toespraak, waarin hij met zijn hand op het spreekgestoelte sloeg om zijn woorden kracht bij te zetten, blikte hij terug op wat hijzelf als zijn grootste verdiensten beschouwt: de Brexit, de covid 19-vaccinatiecampagne en de wapenleveranties aan Oekraïne.

Johnson sprak zijn partijgenoten en familieleden voor zijn ambtswoning toe:

Johnson neemt afscheid als premier: 'Het is tijd om achter Liz Truss te gaan staan'

Johnson sprak ook zijn vertrouwen uit in de nieuwe regering van Liz Truss. Hij verwacht dat haar regering het Britse volk door de energiecrisis zal loodsen. "Ik steun Liz Truss en de nieuwe regering op elke stap die ze zetten", zei hij.

Terugkijkend op zijn tijd als premier vergeleek Johnson zichzelf met "een stuwraket die zijn functie heeft vervuld". Hierna wil hij "zachtjes terugkomen in de atmosfeer en neerkomen in een afgelegen, duistere uithoek van de Stille Oceaan".

Johnson was premier sinds juli 2019. Zijn Conservatieve Partij dwong hem begin juli tot aftreden na een reeks schandalen die het vertrouwen in de regering ondermijnde.

Balmoral

Een paar uur na zijn afscheidsspeech bood hij in Balmoral, de Schotse zomerresidentie van koningin Elizabeth, zijn ontslag aan als premier.

Hij was van Londen naar Aberdeen gevlogen en vandaar met de auto naar Balmoral, een rit van ruim een uur.

Zijn opvolger Liz Truss maakte kort na Johnson dezelfde reis om in Balmoral via de zogenoemde de 'handkus-ceremonie' door de koningin te worden benoemd als de nieuwe premier.

Normaal wordt de nieuwe premier benoemd op Buckingham Palace in Londen, maar dat kan deze keer niet vanwege de broze gezondheid van koningin Elizabeth. Er is daarom voor gekozen dat ze in haar zomerverblijf blijft en niet voor de ceremonie naar Londen komt De laatste keer dat een nieuwe premier op Balmoral werd benoemd was 140 jaar geleden bij de benoeming van Lord Salisbury in 1885.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl