NOS Nieuws

Nord Stream 1 weer dicht, volgens Gazprom voor drie dagen

Gaspijpleiding Nord Stream 1 gaat eind deze maand weer dicht voor onderhoud. Eind augustus zal er volgens leverancier Gazprom drie dagen geen gas van Rusland naar Duitsland stromen via de leiding. Het onderhoud, voor de tweede keer deze zomer, komt op een precair moment waarin de gasvoorraad van Duitsland, en daarmee ook Europa, voor deze winter al onder druk staat.

Nord Stream

Volgens het Russische staatsbedrijf Gazprom is de pauze nodig om onderhoud aan de gascompressor te plegen. Na het onderhoud wordt de gastoevoer hervat op 20 procent van de maximale capaciteit, meldt het bedrijf op Twitter. Dat is zo'n 33 miljoen kubieke meter gas per dag, dezelfde hoeveelheid als er nu richting Europa stroomt.

De gastoevoer werd eind juli omlaag geschroefd omdat er volgens Gazprom problemen zouden zijn met de invoer van een turbine die voor reparatie naar Canada was gestuurd. Een maand eerder werd de gastoevoer al naar 40 procent verlaagd, ook toen werd er verwezen naar technische problemen.

Duitsland gelooft niet dat dit de echte oorzaak is van de leveringsproblemen en denkt dat Rusland minder gas levert om de EU onder druk te zetten. Vorige maand bestonden al grote zorgen dat de gastoevoer volledig stop zou worden gezet toen Nord Stream 1 ook stillag vanwege onderhoud. Uiteindelijk begon het gas toen toch weer richting Europa te stromen, maar het volume werd al snel omlaag gebracht.

Volgens Gazprom is het onderhoud aan de gascompressor gepland en moet dit elke 1000 uur dat de compressor in gebruik is, gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl