Boeren blokkeren snelweg A37 bij Emmen op 29 juni
NOS NieuwsAangepast

Afgelopen weken ruim honderd arrestaties na boerenprotesten

Rondom de boerenprotesten van de afgelopen weken zijn ruim honderd personen aangehouden, meldt de politie. Het gaat om overtredingen en misdrijven zoals snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. Ook schreef de politie meer dan 700 bekeuringen uit.

De politie heeft geen exacte cijfers over de bekeuringen en aanhoudingen die te maken hebben met de protesten, maar wel staat vast dat sinds het eerste grote boerenprotest in Stroe op 22 juni het aantal bekeuringen "opvallend sterk" is gestegen, zegt nationaal commandant Woelders. Zo zijn de afgelopen weken 186 boetes uitgeschreven voor rijden op de snelweg met trage motorvoertuigen, en 212 boetes voor stilstaan op de rijbaan.

Dit waren de protesten eind juli:

In beeld: de boerenprotesten van de afgelopen dagen

Bij blokkades en brandstichtingen werden mensen aangehouden voor strafbare feiten zoals openlijke geweldpleging tegen goederen of personen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn een paar verdachten gearresteerd voor poging tot doodslag of moord. De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar.

Van de ruim honderd aangehouden mensen is een kwart niet ter plaatse gearresteerd; zij werden later opgespoord door de politie en alsnog aangehouden. Enkelen zitten nog vast, onder wie de drie mannen die in de afgelopen twee weken werden opgepakt voor het dumpen van afval op de A7, zegt de politie.

Begrip voor boerenacties

Nationaal commandant Woelders kwam onder vuur te liggen toen hij in een interview met NRC begrip uitte voor de boerenacties. Veel politiemensen hebben begrip voor de positie van de boeren, ik ook", zei hij in het interview van 30 juni. Hij zei vandaag in het radioprogramma Dit is de Dag er spijt van te hebben dat hij dit niet eerder gecorrigeerd heeft.

Binnen de politie leidden zijn uitspraken tot onrust. Ook kwamen er klachten van agenten bij de Nederlandse Politiebond. "Als collega's hier last van hebben gehad is dat zeker reden voor excuus," reageerde Woelders op de radio.

Protest tegen stikstofplannen

Boeren hebben in de afgelopen maanden fel geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Dat deden ze onder meer door snelwegen en distributiecentra te blokkeren. Ook werd stikstofminister Van der Wal meerdere keren thuis opgezocht.

Als de kabinetsplannen worden doorgevoerd en de veestapel moet krimpen, kunnen niet alle boeren doorgaan met hun bedrijf. Ze stellen zelf andere, minder ingrijpende veranderingen voor. Boerenorganisaties zijn nu in gesprek met Johan Remkes, die als bemiddelaar is aangesteld tussen de boeren, natuurorganisaties en het kabinet.

Wat is stikstof en waarom zien veel mensen het de laatste jaren als probleem?

Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl