Johan Remkes
NOS NieuwsAangepast

Remkes bemiddelaar stikstofplannen, boeren vinden keuze 'onzinnig'

Johan Remkes wordt bemiddelaar in de gesprekken tussen boeren en het kabinet over de stikstofplannen. De 71-jarige VVD'er begint 13 juli met de voorbereidingen en de dialoog start in de tweede helft van augustus, meldt het ministerie van Landbouw.

"De benoeming van een onafhankelijk gespreksleider is belangrijk om beter begrip te krijgen voor elkaars zorgen en emoties", meldt het ministerie. Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er een bemiddelaar zou komen om het gesprek met de boeren op gang te krijgen. Vooral in de omgeving van natuurgebieden zullen veel boerenbedrijven volgens de kabinetsplannen moeten stoppen.

Remkes bekend met stikstofdossier

VVD'er Remkes heeft als bestuurder een lange staat van dienst. Zo was hij onder meer vicepremier, minister, staatssecretaris, commissaris van de koning, waarnemend burgemeester en informateur. Daarnaast gaf hij leiding aan het Adviescollege Stikstofproblematiek.

In die rol uitte hij in 2020 flinke kritiek op de toenmalige kabinetsplannen. Het dringende advies van het college was destijds om de stikstofuitstoot in 2030 niet met 26 procent te verlagen, zoals het kabinet eerst wilde, maar met 50 procent, wat nu ook de doelstelling is geworden.

Boeren erg sceptisch

Boerenorganisatie reageren sceptisch op de aanstelling van Remkes. De gematigde LTO noemt hem een "bestuurlijk zwaargewicht met diepe kennis van het stikstofdossier" en staat in beginsel open voor een gesprek, maar de LTO wil dan wel dat er discussie mogelijk is over de kabinetsdoelen en het tijdpad. Premier Rutte heeft al gezegd dat die niet ter discussie staan.

De meer activistische groepen Agractie en FDF hebben geen goed woord over voor de keuzes van het kabinet. Remkes geniet volgens Agractie geen vertrouwen in de sector; de groep spreekt van een onzinnige keuze.

Ook Farmers Defence Force ziet geen heil in een dialoog zolang de stikstofplannen overeind blijven. Vicevoorzitter Jos Ubels zegt tegen het ANP dat hij niet "voor piet snot" met Remkes aan tafel wil gaan.

Haken en ogen

Een aantal oppositieleden in de Kamer is kritisch over de aanstelling van Remkes. Volgens Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging had de Tweede Kamer een rol moeten spelen in de benoeming van een bemiddelaar. Ze roemt de staat van dienst van Remkes, maar zet vraagtekens bij zijn onafhankelijkheid, aangezien hij VVD-lid is en in 2020 opsteller was van het rapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek.

Wybren van Haga van BVNL noemt Remkes' aanstelling "sluwe politieke uitlokking van een boerenopstand". GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet noemt bemiddeling "altijd goed" maar zegt ook: "We hadden toch ook al twee ministers voor deze crisis?"

Experts wijzen erop dat bemiddeling in de stikstofproblematiek voordelen kan hebben, maar dat het kabinet er niet te licht over moet denken. Een van de kritische vragen die leven, is waar er precies over bemiddeld wordt, aangezien premier Rutte zei "dat we er met elkaar eerlijk over zijn dat de snelheid en doelstellingen niet ter discussie staan".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl