NOS NieuwsAangepast

Protesterende boeren voor de deur bij minister Van der Wal

Tientallen boeren van de actiegroep Voll Gass hebben vrijdagavond bij het huis van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze gaven de minister, die naar buiten was gekomen, een zelfgemaakte ontslagbrief.

Ook probeerde een groepje boeren vanavond minister Staghouwer van Landbouw te belagen. Ze blokkeerden een boerderij in Snelrewaard bij Woerden waar hij op bezoek was, maar hij was net vertrokken. Er waren nog wel wat ambtenaren. Die konden na enige tijd weg.

De actie bij het huis van Van der Wal dreigde even te ontsporen. Nadat ze met de boeren had gesproken, wilde ze naar binnen gaan, maar één van de actievoerders nam daar geen genoegen mee. Daarop liet de minister gedecideerd blijken dat ze daar niet van gediend was. Ze zei onder meer dat haar kinderen binnen stonden te trillen. De boer zei dat de boeren ook stonden te trillen. De echtgenoot van Van der Wal wilde zich ermee bemoeien, maar hij werd door haar weggeduwd. Daarna schudden de minister en de actievoerder elkaar de hand, waarna de boeren weg gingen.

Bekijk hieronder een deel van het gesprek:

Minister in gesprek met boeren: 'Kinderen staan binnen te trillen'

Een woordvoerder van de politie noemde de sfeer gemoedelijk. "We houden in de gaten of er strafbare feiten worden gepleegd. Dat is niet het geval." Dat de actie intimiderend kan overkomen, is volgens hem geen reden om in te grijpen.

Boerenbelangenvereniging LTO keurt de actie af. "Ik begrijp de boosheid, maar dit moeten ze niet doen", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak tegen persbureau ANP. "Boeren moeten geen acties in de persoonlijke levenssfeer voeren", aldus Van der Tak. "Dit is niet waardig en niet passend."

Ook langs de A28 bij Hoogeveen en langs de A16 bij Moerdijk verzamelden boeren en hun sympathisanten zich om actie te voeren tegen de kabinetsplannen. Zaterdag komt op het VVD-congres in Halfweg een door honderden leden gesteunde motie aan de orde waarin staat dat het stikstofbeleid veel te ver gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl