NOS Nieuws

Hongaarse belastingverhoging bekrachtigd, ondanks dagenlange protesten

In weerwil van massale dagenlange demonstraties in Boedapest tegen een forse belastingverhoging heeft de Hongaarse president Novák met haar handtekening de fiscale hervorming bekrachtigd. Als gevolg hiervan gaan zelfstandigen en freelancers, die nu nog van een laag tarief profiteren, per 1 september veel meer belasting betalen.

Zes dagen lang blokkeerden betogers bruggen over de Donau in Boedapest en grote doorgaande wegen. Ze hebben het gevoel op te moeten draaien voor de economische problemen van Hongarije. Ook in andere steden gingen vanavond demonstranten de straat op. De politie gebruikte tasers om hen uiteen te drijven. Voor de komende dagen zijn nieuwe protesten aangekondigd.

Oppositiepartijen hebben zich bij het protest aangesloten en hebben de regerende Fidesz-partij van premier Orbán opgeroepen de belastinghervorming te heroverwegen. Fidesz, dat door het districtenstelsel een grote meerderheid in het parlement heeft, lijkt daar niet toe bereid. Betogers hoopten dat de president de wet zou tegenhouden, maar die hoop bleek vergeefs.

De categorie zelfstandigen en freelancers met een laag belastingtarief telt nu nog zo'n 450.000 Hongaren. Vanaf 1 september vallen alleen zelfstandigen die voor particulieren werken nog onder dit tarief. Wie voor een bedrijf werkt, zoals flitskoeriers, IT'ers en designers, moeten vanaf september aanzienlijk meer belasting afdragen.

Forint zakt weg

Hongarije heeft een van de hoogste inflatiecijfers van de Europese Unie. Ook verliest de Hongaarse munt aan waarde. Begin dit jaar stond 1 euro nog gelijk aan zo'n 360 forint, inmiddels is dat opgelopen tot ruim 400 forint. De centrale bank van Hongarije heeft de rente daarom met 2 procentpunt laten stijgen.

Premier Orbán wijt de economische problemen aan de EU-sancties die tegen Rusland zijn ingesteld vanwege de invasie in Oekraïne. Afgelopen vrijdag zei hij dat de EU daarmee "zichzelf niet alleen in de voet schiet, maar ook in de longen".

Ondertussen moet Hongarije het ook stellen zonder miljarden uit het Europese coronaherstelfonds. Dat geld is door Brussel bevroren uit onvrede over de aantasting van de rechtsstaat in Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl